Hrvatski inovatori


Antidijabetes čaj i kapsule, hepatovit čaj, kurkumin kapsule


Vlado Leko, dipl. ing.
Vlado Leko rođen je 1937. u Prnjavoru. Školovao se u Novskoj i Karlovcu, a diplomirao na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Već tijekom studija iskazuje sklonost inventivnomu radu kad kao student treće godine registrira prvi patent. Nakon završenoga studija radi u Šumskom gospodarstvu Gospić, zatim u Šumariji u Pleternici i naposljetku kao savjetnik upravitelja Hrvatskih šuma u Požegi. U Pleternici 1998. osniva tvrtku "Fero-Leko".

Čajevi i biljni pripravci inovatora Vlade Leke provjerena su sastava i kvalitete: završeno je ispitivanje njihove neškodljivosti u Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu za hepatovit i kurkumin, te je obavljena kromatografija u laboratoriju Trešnjevka u Zagrebu, a Ministarstvo je zdravstva za 6 njegovih proizvoda odobrilo službeni naziv - dijetetski pripravak.

Antidijabetes čaj
i kapsule biljnog su podrijetla i namijenjene osobama oboljelim od dijabetesa mellitusa (tip l i tip ll), osobama rezistentnim na inzulin te osobama s visokim kolesterolom i trigliceridima, a patentirani su u Hrvatskoj, SAD-u, Kanadi, Brazilu, Kini, Japanu, Australiji i Engleskoj.

Proizvod je nagrađen zlatnim odličjem na izložbi inovacija u Ženevi 2001. u kategoriji inovacija na području medicine, kemije i biologije, te posebnom nagradom predsjednika Mađarskoga saveza inovatora na izložbi u Budimpešti 2001.

Hepatovit čaj
- nakon završena ispitivanja u Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu te obavljene kromatografije u laboratoriju Trešnjevka, Ministarstvo zdravstva proizvod je proglasilo dijetetskim pripravkom. Čaj i kapi služe za obnavljanje stanica jetre oštećenih virusima (hepatitis), toksinima, zračenjem i alkoholom, a zbog velike je potražnje predviđeno proširenje proizvodnje te su potpisani ugovori za sadnju sikavice s 30 kooperatora.

Proizvod je nagrađen zlatnom medaljom I Grand Prixom (najvišim odličjem) 2001. na izložbi inovacija EUREKA u Bruxellesu, Belgija, te zlatnom medaljom na izložbi inovacija IENA 2001. u Nürnbergu, Njemačka.

Kurkumin kapsule - proizvod je prošao ispitivanje o neškodljivosti i registraciju Zavoda za javno zdrastvo, te je registriran od Ministarstva zdrastva kao dijetetski pripravak. Proizvodi se i pakira u inovatorovoj tvrtki, a prodaju ga sve veledrogerije. Kurkumin kapsule djeluju na polipe debeloga crijeva na temelju blokiranja enzima ciklooksigenaze-2(-cox-2-) sprječavajući rast polipa i njihovu alteraciju prema karcinomu.
Proizvodi su dobitnici odlikovanja zlatna kuna u Hrvatskoj koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora- HGK.

  
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.