Hrvatski inovatori


"Cargo pumpa" za ispumpavanje nafte iz spremnika tankera u spremnik na kopnu

Ivica Mikšić, dipl. ing. strojarstva, inovator, vlasnik i direktor Tvornice turbina d.o.o.Ivica Mikšić rođen je 1942. u Karlovcu. U Zagrebu je završio smjer energetike na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu, a nakon studija zapošljava se kao konstruktor u Tvornici parnih turbina i pumpi "Jugoturbina" u Karlovcu, te je od 1974. do 1978. direktor tvornice. Od 1975. do 1980. predavač je i asistent na Višoj tehničkoj školi u Karlovcu, a od 1978. do 1990. voditelj Odjela razvoja novih proizvoda u Institutu Jugoturbine. Poslovnu školu za menadžere završava u Kölnu u Njemačkoj. Od 1991. je direktor i jedan od osnivača Tvornice turbina d.o.o. u Karlovcu, a od 1997. jedini je vlasnik tvrtke koja proizvodi raznu energetsku opremu, pretežito za brodogradnju. Tvornica turbina prva je dobila tipski certifikat CE - markice za brodski proizvod 1999. od Bureau Veritasa, koji je EU nominirala za kontrolu statutarne brodske opreme. Tvrtka zapošljava 56 djelatnika, većinu svojih proizvoda izvozi neizravno putem hrvatske brodogradnje i izravno uz prosječnu stopu izvoza od 80%. Nagrađivana je uzastopce nekoliko godina na sajmovima inovacija, natječajima, te je 2000. kandidirana za Zlatnu kunu u kategoriji malih poduzeća.

Cargo crpka
koristi se za ispumpavanje sirove nafte iz tankera u spremnike na kopnu, a inovator je razvio rješenje koje omogućuje smanjivanje prostora za ugradnju pumpe. Inovacija je postignuta tako što je položaj ulazne i tlačne prirubnice pod kutom od 90 stupnjeva, što se postiglo tako da tlačni dio spirale prolazi kroz simetralu usisnog dijela spirale. Inovirana crpka ima sljedeća obilježja: kapacitet 3500 m3/h; tlak 14 bara; broj okreta 1300 ok/min; snaga motora 1440 KW; stupanj djelovanja 83%. Crpka je izrađena od AINi bronce, težine 2800 kg, rotor je dvoulazni promjera 800 mm. Prednosti inovacije proizlaze iz toga što je položaj tlačne u odnosu na usisnu prirubnicu 90 stupnjeva. U istoj osi su usisne i tlačna prirubnica, pa stoga crpka zauzima minimalni prostor. Inovacija skraćuje i vrijeme servisiranja i popravka jer se kod demontaže rotora skida samo poklopac crpke, a ne i cjevovod. Pri zamjeni mehaničke brtve skida se samo nosač ležaja, a ne i poklopac crpke. Na Međunarodnom sajmu u Ženevi 2002. inovacija je dobila srebrnu medalju. U Zagrebu 2003. godine inovacija je dobila priznanje Hrvatske gospodarske komora - HGK zlatnu kunu.

Tvornica turbina

 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.