Hrvatski inovatori


"CentroMini" toplovodni kotao za centralno grijanje
za loženje uljem, plinom ili biogorivom


Karlo Zidarić, inovator, vlasnik tvrtke CENTROMETAL d.o.o, Macinec


Karlo Zidarić rođen je 1939. u Macincu u Međimurju, gdje je završio i Srednju tehničku školu. Početkom 1965. otvara vlastitu radionicu za montažu i održavanje sustava centralnoga grijanja, i u to je vrijeme najpoznatiji stručnjak za održavanje centralnoga grijanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji, a 1967. završava prvu vlastitu konstrukciju kotla za centralno grijanje. Znanjem, usavršavanjem i marljivošću utirao je put daljnjem razvoju, a dugogodišnje iskustvo navelo ga je da se bavi inovatorstvom. Tvrtka Feroterm u Slovenskoj Bistrici još i danas proizvodi kotlove za centralno grijanje po njegovoj licenciji.
Tvrtka Centrometal d.o.o., koja se proteklih godina razvila u jednu od najuspješnijih tvrtki u toj djelatnosti, danas je obiteljska tvrtka sa 125 zaposlenih.

U njoj je otvoren je Ispitni i školski centar za ispitivanje kotlova i ostalih proizvoda, za obučavanje projektanata, ovlaštenih instalatera i servisera grijanja. Svi proizvodi tvrtke ispitani su u skladu sa standardima EN i imaju odgovarajuće certifikate nadležnih institucija iz Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Inovacija "CentroMini", toplovodni kotao za centralno grijanjeza loženje uljem, plinom ili biogorivom, nazivnoga toplinskog učinka 14kW, predviđen je za loženje krutim gotivom, uljem ili plinom te biogorivom (peletima). Namijenjen je za grijanje manjih objekata, bilo kao osnovni izvor topline ili, sve češće, kao alternativni izvor topline. Kotao uspješno objedinjuje suvremenu tehnologiju i kvalitetne ugradbene materijale, a prepoznatljiv je po jednostavnosti ugradnje i korištenja. Niz provjerenih tehničkih rješenja čini ovaj kotao sigurnim i pouzdanim u radu. Posebno obilježje kotlu daje mogućnost jednostavne ugradnje plamenika i kotlovske regulacije te mogućnost rada u potpuno automatiziranom procesu s uljnim ili plinskim plamenikom ili postrojenjem za biogorivo. Kotao CentroMini izgrađen je u skladu s Europskom normom EN 303-5, a u postupku je zaštita intelektualnih prava odnosno pribavljanje patenta.

Na međunarodnom sajmu INTERKLIMA 2003 u Zagrebu kotao CentroMini osvojio je zlatnu medalju, a 2004. Hrvatska gospodarska komora mu je dodijelila zlatnu kunu.

Centrometal d.o.o.


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.