Dalmatinski
pršut šokol

 

 

 

Dalmatinski pršut (dalmatinski šokol) autohtoni je suhomesnati proizvod s područja grada Nina i njegove okolice. Proizvodi se od pozicije svinjskog vrata na tradicionalan način čija se receptura uza sva potrebna znanja prebacuje s pokoljenja na pokoljenje već nekoliko stoljeća.

Svinjski vrat koji je nasoljen odstajao dva do tri dana namače se u vinu te se poslije toga uvalja u posebnu smjesu više mirodija i začina. Odmah poslije obrade mirodijama stavlja se u prirodno crijevo i mrežicu, te se automatski stavlja na hladan dim. Dalmatinski šokol ima specifičan okus, što je posljedicom djelovanja i velebitske bure na kojoj se suši pod budnim okom posedarskih pršutara koji ga čuvaju i nadziru do samog zrenja koje nastupa u roku dva do tri mjeseca, a u finalnome se obliku konzumentima pruža kao iznimno ukusan i kvalitetan autohtoni pršut.
Izvorni posedarski dalmatinski pršut

Izvorni posedarski dalmatinski pršut proizvodi se još uvijek na tradicionalan način, dakle u proizvodnji se rabe isključivo četiri komponente: morska sol, velebitska bura, hladni dim, ručni rad. Njihovim među sažimanjem ovaj proizvod dobiva jedinstven autohtoni okus i miris koji pruža izniman gurmanski užitak konzumentima suhomesnatih proizvoda diljem Hrvatske te na inozemnom tržištu - koji su prepoznali njegovu kvalitetu. Ovaj proizvod s pravom nosi naljepnicu izvorno hrvtasko.

 

 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.