Trapist sir

Proizvodnja sira TRAPISTa potječe iz Banjaluke odakle se proširila na Zapad u vrijeme austrougarske monarhije. Izvorni TRAPIST je polumekane tvrdoće no danas se proizvodi razne modifikacije od polumekanog do skoro tvrdog sira.
Bjelovarsko-podravsko područje prije i nakon II svjetskog rata pokrivale su mnodge male mljekare u kojima se isključivo sir pod nazivom Trapist . Ta tradicija proizvodnje sira Trapista uspješno i neprekidno je nastavljena i u današnjoj "Sireli" u Bjelovaru. Današnji trapist je slamnato žute boje, elastiačn, s rijetkim, pravilno rasporeðenim okašcima na prerezu, veličine zrna leće. Okus je  blago kiselkast, a miris ugodan i umjereno izražen. Ima oblik manjeg koluta, mase od ca 2,7kg, premazan zaštitnim premazom lijepe sjajne žute boje. Konfekcionira se i u odvagama od 250 g. Proizvod nosi HGK-naljepnicu Hrvatska kvaliteta.

Sirela Bjelovar

 

 

 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.