Hrvatski suveniri

Rapska torta
 


Rapska torta je nekad bila kolač imućnih građana Raba, danas se radi samo za svečane prigode, kao što su vjenčanja, krštenja i slično. Višestoljetna tajna njezinog spravljanja otkrivena je nedavno. Danas ju u izvornom obliku spravlja  samo nekoliko Rabljanki . Torta je prvi put poslužena još 1177. godine i to papi Aleksandru III. prigodom blagoslova rapske katedrale Uznesenja Marijina. Od tada pa do danas postala je poznata i izvan naših granica.
Iz slastičarnice na Rabu koju vode Vilma i Josip Brna rapska torta odlazi u svijet.
Recept  za spravljanje rapske torte:


ZA NADJEV:
bademi očišćeni 1 kg
šećer kristal 1 kg
maraskino liker 1 dl
jaja 6
limun korica, naranča korica

ZA TIJESTO:
jaja 4 kom
šećer 4 žlice
svinjska mast 4 žlice
maraskino liker 1 žlica
vode 2 žlice
brašno po potrebi - koliko upije tijesto

PRIPREMA:
Bademima omekšanim na pari skida se opna. Zatim se nekoliko dana suše na sobnoj temperaturi kako bi izgubili vlagu. Priprema se tijesto a zatim ostavlja da stoji 1 sat. Dok tijesto stoji pripremiti nadjev tako što se samljevenim bademima dodaje šećer, maraskino, naribana korica limuna i naranče, izmućena jaja i sve zajedno umijesiti. Odležano tijesto se razvuče tanko a zatim reže na trake širine 5 cm koje se premazuju nadjevom debljine 3 cm s tim da rubovi ostaju prazni jer se na njih lijepe trake tijesta širine 1 cm. Te se trake zupčasto postave oko torte tako da se prstima nabiru zupci i lijepe na tortu. Vrh torte se
šara vilicom kako bi se poravnao i dobio oblik obično oblik puža. Tako složena torta se peče oko 30 min na temperaturi od 100 stupnjeva. Pečena torta se posipa šećerom u prahu.

više o rapskoj torti pročitajte ovdje 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Marketing

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.