Made-in-Croatia, poslovne vijesti


23. travnja 2018.
ENO - GASTRO FESTIVAL
U Rijeci otvoren drugi WineRi festival

WineRi festival
Poseban naglasak bio je na autohtonim sortama Kvarnera i Primorsko-goranske županije, pa ne čudi da je prva radionica bila posvećena žlahtini.

U Pomorsko-povijesnom muzeju u Rijeci ovog je vikenda održan 2. međunarodni eno-gastro festival WineRi. Na sajmu je više od 80 izlagača iz svih dijelova Hrvatske i regije predstavilo svojavina, likere i rakije te gastro-delicije, a održano je i šest vinskih radionica.

Festival je otvorio ˝kum festivala˝Časlav Matijević, a otvaranju su prisustvovali i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Dalibor Šoštarić, direktor Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te direktori TZ-a Rijeke i Kvarnera Petar Škarpa te Irena Peršić Živadinov.
Autohtone gastro delicije i sorte

U gastro dvorani u sklopu festivala prezentirani su okusi i gastronomska tradicija tog kraja. Jedan od izlagača je i obrt Helicikultura iz Matulja koji se prvi u Hrvatskoj počeo baviti uzgojem gastronomskih puževa prije 27 godina. Kako tvrdi Alma Cvjetković, prije desetak godina krenuli su u ˝žešću˝ potragu za kooperantima te svim svojim partnerima pomažu oko uzgoja, savjetuju ih i paze da uzgoj na farmama puževa bude kontroliran, a finalni proizvod kvalitetan i pouzadan.

˝Sve što imamo uspješno plasiramo na domaćem tržištu, a naši proizvodi dio su jelovnika mnogih gastronomskih manifestacija. Ovisno o godini i zahtjevima tržišta, ponešto uspijemo i izvesti, a najčešće je to u Grčku˝, pohvalila se Cvjetković.


Mesni proizvodi tvrtke Buretić Bregi, također iz Matulja odraz su okusa Istre i Kvarnera. Kako nam objašnjava Dalibor Buretić u fokusu njihove proizvodnje i prerade su autohtone recepture iz kojih nastaju suhomesnate delicije Istre i Kvarnera. ˝U ponudi imamo paletu proizvoda, od kobasica s tartufima, tipičnih istarskih, kuhanog pršuta, pa do pašteta od janjetine s otoka Cresa ili pak one od boškarina˝, pohvalio se Buretić.

Pojasnio je kako uzgajanje sorte žlahtina, način života, dio tradicije koja seže još iz Perzije, koja je pradomovina žlahtine. Pisani tragovi o autohtonoj žlahtini na Krku postoje iz 1853. godine. Autohtone sorte su i jarbola, belina, te od crnih sorata sansigot ili sušćan crni, kamenina, debejan...

Ipak, žlahtina je 'hraniteljica generacija'' u Primorju i najvažnija sorta vinove loze tog kraja. Žlahtina sa 151 hektarom vinograda od čega 102 hektara u Vrbničkom polju, predstavlja tek 0,7 posto od ukupno 20.000 hektara pod vinogradima lijepe naše. Gršković napominje da se žlahtina danas uzgaja od Primorja, Istre do Vukovarsko-srijemske županije, ali da se zbog preblagih zima posljednjih godina, dolazi do nesklada šećera i kiselina.Vineske ceste u Hrvatskoj


agrobiz.vecernji.hr/ made-in-croatia.com.hr
foto:novilist.hr

 
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.