Made-in-Croatia, poslovne vijesti


23.svibnja 2017
NOVAC
HNB pustio u opticaj prigodnu kovanicu od 25 kuna

prigodna kovanica od 25 kuna

U povodu obilježavanja 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode (UN) Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je pustila u optjecaj novu prigodnu kovanicu od 25 kuna.Prigodna kovanica je ra akademskog kipara Damira Matušića.

Matušić je autor idejnog i likovnog rješenja nove kovanice. Izrađena je u Hrvatskom novčarskom zavodu (HNZ), a bit će izdana u količini od 20.000 komada.


IZGLED KOVANICE

Glavni motiv na licu i naličju nove kovanice od 25 kuna koncipiran je po uzoru na slagalicu, odnosno "puzzle". Motivi na slagalici simboliziraju suradnju i zajedništvo država članica Ujedinjenih naroda, a dio slagalice ispunjen je tankim kosim linijama predstavlja abecedno slovo "H", koje simbolizira Hrvatsku.

Slovo "H" dotiče u jezgri službeni logotip Ujedinjenih naroda, čime se simbolizira članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Na naličju motiv slagalice predstavlja polja državnoga grba, navode iz HNB-a. Do sada je hrvatska središnja banka izdala ukupno 12 prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnome optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja. Najnovija prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna može se od ponedjeljka nabaviti na blagajni Hrvatske narodne banke u Zagrebu, kao i u poslovnicama banaka. 
OPTICAJ PRIGODNIH KOVANICA

Dosad je HNB izdala 12 izdanja prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnome optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

Da bi zainteresiranim građanima kovanica bila što dostupnija, Hrvatska narodna banka pozvala je banke da se opskrbe novom prigodnom optjecajnom kovanicom, kao i ranijim izdanjima kovanica od 25 kuna, uobičajenim postupkom opskrbe preko gotovinskih centara Hrvatske narodne banke u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Odmah po zaprimljenoj obavijesti od banaka o lokacijama svojih poslovnih jedinica preko kojih građani mogu pribaviti novu kovanicu, Hrvatska narodna banka te će lokacije objaviti na internetskoj stranici.

U skladu s navedenim građani mogu novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna nabaviti od 22. svibnja 2017. na blagajni Hrvatske narodne banke u Zagrebu, kao i u poslovnicama banaka.izvor: HNB / www.made-in-croatia.com.hr

 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.