Made-in-Croatia, poslovne vijesti


11.rujna 2015.
HRVATSKE KOMPANIJE
"Posao izgradnje novih vlakova u Končaru osigurava 2.000 radnih mjesta"Električni vlakovi Končar


Končar-Električna vozila završio je s proizvodnjom još jednog, 10. po redu elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, koji će Hrvatske želježnice uskoro pustiti u promet, nakon čega će započeti proizvodnju elektromotornih vlakova za gradsko prigradski prijevoz.
Nakon isporuke 10 vlakova za regionalni prijevoz, Končar nastavlja s proizvodnom elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski promet. Prvi vlak iz te serije bit će pušten u promet početkom listopada ove godine, a do kraja godine bit će isporučen i prototiop dizel-električnog motornog vlaka.

Na sreću, domaći koncern Končar dobio je posao izgradnje novih vlakova, što je 2.000 izravnih ili neizravnih radnih mjesta. To je jedna dobra hrvatska priča što i uz statističke podatke dokazuje da Hrvatska raste, Hrvatska radi ".kazao je u ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić prilikom obilaska novog vlaka.


Ovo je zadnji vlak iz serije regionalnih vlakova, slijedi isporuka 10 gradsko-prigradskih, a nakon toga idu dizel-vlakovi. Ovo je projekt Vlade Republike Hrvatske, HŽ Putnički prijevoz naručio je vlakove od domaće industrije, što osigurava radna mjesta, a u budućnosti tu je i potencijal da se takvi vlakovi plasiraju i na druga tržišta.

Elektromotorni vlakovi za regionalni prijevoz voze na relacijama Zagreb GK – Koprivnica, Zagreb GK – Sisak – Sunja – Novska, Zagreb GK – Novska i Zagreb GK – Ogulin – Moravice. Prvi iz serije pušten je u promet 9. travnja, a od tada su prešli više od 200.000 kilometara. Do kraja godine deset vlakova za regionalni prijevoz prijeći će još oko 800.000 km. Novi vlakovi kao visokotehnološki proizvodi, rezultat su domaće pameti, imaju veću kvalitetu prijevozne usluge na zadovoljstvo putnika.

Ovo je najmoderniji niskopodni vlak koji ide 160 km/h. Vlak zadovoljava sve europske standarde i norme. Danas vam ovdje predstavljamo i spajanje tri vlaka u jedan na vrlo jednostavan način čime će biti omogućeno da se takvom kompozicijom odjednom preveze oko 1200 putnika, rekao je ptriliko puštanja u rad 10.vlaka predsjednik uprave Drago Bago. Ovakav vlak spada u sam tehnološki vrh ove kategorije vlakova, dodao je.poslovni.hr/made-in-croatia.com.hr
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.