Made-in-Croatia, poslovne vijesti


27.siječnja 2016.
ZAŠTITA NA EUROPSKOM TRŽIŠTU
Slovenci osporavaju Hrvatskoj naziv autohtonog proizvoda -Varaždinsko zelje. 

 Varaždinsko zelje
(foto: ) 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir uputila je povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane  Europske komisije Vytenisu Andriukaitisu, zastupničko pitanje vezano uz prigovor Republike Slovenije na zahtjev Hrvatske za registraciju naziva hrvatskog autohtonog proizvoda 'Varaždinsko zelje' oznakom izvornosti.

Petir je Komisiji podastrla jasne argumente koji upućuju da je 'Varaždinsko zelje' hrvatsko. Navela je da je 'Varaždinsko zelje' povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte 'Varaždinski kupus' koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj.

Sorta je poznata iz vremena sredine prošlog stoljeća, registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te postaje dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji. Međutim, Republika Slovenija upisala je 23. travnja 2012. godine na svoju sortnu listu nove sorte kupusa pod nazivima 'Varaždinski 2' i 'Varaždinski 3'.

U odgovoru na postavljeno pitanje zastupnice Marijane Petir, povjerenik je utvrdio kako je hrvatska sorta 'Varaždinski kupus' registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te da Ured Zajednice za biljne sorte koji je odgovoran za upravljanje sustavom oplemenjivačkih prava na biljnu sortu Zajednice može dati savjet o primjerenosti naziva sorti koje predloži država članica. Kako konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno tijelo države članice, Komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima.

Inače, Ured EU za zaštitu novih sorti stava je kako slovenski nazivi 'Varaždinsko 2' i 'Varaždinsko 3' nisu primjereni nazivi, jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače.

Autohtoni hrvatski proizvodi s oznakomizvornosti na EU tržištu OVJDE


Zahtijev EU

U Službenom listu EU, radi procedure prigovora na europskoj razini, objavljeni su i zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla „Varaždinsko zelje“. Ovaj proizvodi, ukoliko Europska komisija ne zaprimi prigovor biti će slijedeći, uz Krčki pršut, Cresko djevičansko maslinovo ulje, Neretvanske mandarine, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krompir, Istarski/Istrski pršut i Drniški pršut sljedeći registriran s hrvatskom oznakom izvornosti na razini Europske unije.
  
jutarnji.hr/made-in-croatia.com.hrgastro proizvodi OVDJE 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.