Halal certifikat
vijesti iz gospodarstva
- HALAL znak
 


25.4.2013.
HALAL TURIZAM
Princeza i sultan pobjegli iz Dalmacije jer nemamo halal-objekte
Na Jadranu postoji samo jedan hotel s halal-certifikatom, a to je “Baška” na Krku, za razliku od Zagreba gdje ih ima već nekoliko, među kojima je i Westin. Zbog činjenice da niti jedan hotel ni restoran u Dalmaciji nema istaknut halal-certifikat, omanski sultan za nedavna boravka svojom velebnom jahtom u Dubrovniku nije niti sišao s broda u luci Gruž. Zbog sličnih je razloga princeza Meryem iz Maroka, kako se pričalo, pobjegla iz hvarskog hotela.

- I puno drugih ‘običnih’ muslimanskih turista traži upravo oznaku halala u restoranu, apartmanu ili hotelu, a oni koji osiguraju taj certifikat, mogu u budućem razdoblju računati na dobru zaradu - tvrdi Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal-kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.
Korak ispred EU-a Aldin je zapravo napravio čudo s halal-certifikatom, jer iako još uvijek nema puno turističkih objekata s tom oznakom, Hrvatska je već korak-dva ispred Europske unije u certificiranju halal-normi. No da bi neki restoran ili hotel dobio halal- certifikat i na taj način privukao goste iz muslimanskog svijeta, prije svega mora znati što uopće znači halal, što je u doslovnom prijevodu “dozvoljeno”, za razliku od haram, što znači “zabranjeno”, odnosno mešbuh, što hoće reći “sumnjivo”. 

Zbog toga je izradio projekt “Halal-turizma” koji se na Jadranu uglavnom odnosi na omogućavanje vjerskih obreda muslimanskim turistima u turističkim objektima i konzumiranje halal-hrane u restoranima, pripremane od vrste i tretmana namirnica utvrđenih šerijatskim principima.

Halal-certifikat razlikuje se u nekoliko kategorija, od prilagodbe kuhinje halalu (što je vrlo slično HACCP certifikatu) sa strogom odredbom zabrane bilo kakvih dodira s drugom hranom, preko potpunog izbacivanja svinjetine i alkohola iz objekta, do najrigoroznijeg oblika, koji određuje odvojene plaže ili bazene za muškarce i žene, prilagođen wellness (u kojem žene ne smije masirati muškarce i obrnuto).

Zabranjene žabe, puževi, dozvoljeni paški sir i bajadera
- Halal ima značenja u jezičnom, vjerskom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, a karakteristike halal-proizvoda su u prehrambenim navikama prihvatljivim za sve životne dobi i za pripadnike drugih vjeroispovijesti, a ne samo muslimana. Zabranjen je alkohol, svinjetina, ali i žabe, puževi, magarci, zmije ili jela čije sirovine vuku takvo životinjsko podrijetlo. Kada neki restoran dobije certifikat, svi kuhari moraju proći edukaciju. U Hrvatskoj ima oko 250 dozvoljenih namirnica, među kojima je primjerice paški sir, bajadera, piletina cekin i druge. Halal-certifikatom čovjek zapravo zna što jede i to je osnovni smisao certificiranja koje mogu obaviti samo Islamske zajednice - podvlači Dugonjić.

Većina restorana i hotela može dobiti halal-certifikat kao alternativu koju gost može izabrati pored uobičajene ponude. Dogodi se često da gosti koji nisu muslimani naručuju halal, jer jednostavno žele jesti zdravije. Halal omogućuje i muslimanima da probaju hrvatska jela uvjereni da pri tom ne jedu zabranjene namirnice. Halal se može primijeniti i na organizaciju izleta, putovanja, na apartmane i sobe u kojima se može s nekoliko manjih preinaka i detalja omogućiti ispunjavanje vjerskih potreba gostiju...

Uređeniji od BiH
- Zanimljivo je da više halal-certifikata ima Hrvatska nego BiH. U Sarajevu, u čuvenoj ćevabdžinici “Kod Želje” pitao sam jesu li mu ćevapi halal. Jesu, uvjeravao me, ali kad sam ga pitao gdje mu to piše i tko jamči, zastao je, premda njegovi ćevapi zbilja jesu halal.

- Hrvatska kao otvorena zemlja i uskoro članica Europske unije tu može pokazati svoju širinu i organiziranost i dobiti višestruke koristi u turizmu jer u islamskom svijetu, koji inače zna zazirati od kršćanskih zemalja kao mi u Hrvatskoj od primjerice arapskih zemalja, znaju za Hrvatsku i voljeli bi je posjećivati. Da ne navodimo najimućnije goste koji više neće odustajati od napuštanja broda u luci, već slobodno izići u grad i potrošiti znatan iznos opušteni zbog oznake - halal certifikata - zaključuje Dugonjić.


Trošak do 10 tisuća eura
Na seminaru o halal-turizmu u Zadru interes za halal-certifikat pokazao je Vlado Babac, vlasnik poznatog restorana “Pet bunara”. Trošak certifikata iznosi od tisuću do 10 tisuća eura, zavisno od razine certificiranja, a provjere su stroge, pa se zna dogoditi da neki neozbiljniji ugostitelji i izgube certifikat.

Slobodna Dalmacija

----------------------------
30.studeni 2011.
HALAL HRANA
U Bruxellesu održan sastanak CEN/BT Working group 212 - Halal Food
Dana 21. i 22. studenog 2011. u Bruxellesu, Belgija održan je treći sastanak radne grupe CEN / BT Working group 212.
Domaćin sastanka je bio CEN (Europski odbor za normizaciju), a na sastanku su sudjelovali stručnjaci za HALAL hranu iz Austrije, Nizozemske, Švedske, Turske, Francuske, Belgije, Bosne i Hercegovine, Švicarske, Srbije i Makedonije te predstavnici Eurogrupe za životinje, Europske udruge za trgovanje životinjama i mesom te predstavnik Europskog vijeća za fetve.
Sastanku je prisustvovao tajnik Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić službeno delegiran od strane Hrvatskog zavoda za norme.
Zadatak radne grupe je da utvrdi mogućnost razvoja europske norme o zahtjevima za halal hranu u cijelom lancu hrane uključujući i sljedivost. Završetak rada radne grupe se očekuje krajem mjeseca veljače 2012. kada će se održati zadnji sastanak CEN / BT Working group 212. halal.hr / made-in-croatia.com.hr

 

ARHIV-vijesti

 

 

nositelji HALAL certifikata
u Hrvatskoj

(popis)
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.