Made-in-Croatia, poslovne vijesti09.siječnja 2018.
HRVATSKI PROIZVOD
Slavne žute čizme tzv."Zenge" ponovo u proizvodnji


žute cipele -zenge iz Borova
Nakon prošlogodišnje Kolone sjećanja vukovarska tvrtka Borovo odlučila je iskoristiti interes kupaca te napraviti još jednu seriju popularnih 'žutih čizmi kakve su u vrijeme agresije na Vukovar nosili vukovarski branitelji, zbog čega su i postale poznate kao „ZENGE“.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u kolini sjećanja je koračala upravo u tim čizmama. Od tada u Borovo su počeli stizazi brojni upiti iz zemlje i inozemstva.


Limitirana serija

Poslije toga, kao i medijskih napisa koji su uslijedili, došlo je do velikog interesa kupaca iz cijele Hrvatske, ali i dijaspore koji su se interesirali za te čizme. Imali smo i upite iz Njemačke, Australije, Kanade, SAD-a… Radi toga odlučili smo napraviti prostora u proizvodnji i izraditi još jednu limitiranu seriju. Ovaj put uz muške brojeve izradili smo i nešto ženskih brojeva što je naišlo na odličan prijem kod kupaca – rekla je Marija Rušnov, stručna suradnica u marketingu Borova.


I ova serija „žutih čizmi“ identična je prijeratnima. Žute su boje i izrađene su ručno od hidrofobirane kože te su vodonepropusne. Tijekom izrade svaka od tih čizama prođe kroz ruke 60-ak radnika Borova pa su i po tome posebne. Jedino po čemu se nova serija razlikuje od nekadašnjih „žutih čizama“ jest jače otisnut žig Vukovarskog vodotornja. Po riječima Rušnov i to je napravljeno na zahtjev kupaca koji su tražili da žig bude jače otisnut i samim tim vidljiviji.

– Planiramo svakako i u budućnosti nastaviti s proizvodnjom „žutih čizmi“. U stalnom smo kontaktu s kupcima pa ćemo raditi i na njihovom dodatnom poboljšavanju i da budu što udobnije i kvalitetnije – najavila je Rušnov.


Za Amerikance

„Žute čizme“ su se u Borovu počele proizvoditi još 1985. godine i to po narudžbi američke tvrtke Royce Shoes. Bile su namijenjene pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju ekstremno visoke temperature, a noću temperatura zraka naglo pada. S obzirom na potrebnu tehnologiju žuta čizma se proizvodila u pogonu Poly koji je tijekom rata razrušen i više ne postoji. Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo 200 do 250 tisuća pari čizama. Zadnja proizvedena serija nije isporučena kupcima u SAD-u nego je radi ratnih događanja ostala u borovskim skladištima.

Tako su popularne „zenge“ i završile na nogama vukovarskih branitelja.

Te su čizme postale jedan od simbola ratnoga Vukovara, a mnogima od branitelja upravo su one pomogle da lakše prebrode kišne i hladne dane. No to što su nosili „zenge“ bio im je velik problem nakon zarobljavanja. Doživjeli su dodatne torture, o čemu su svjedočili i mnogi zatočenici srpskih logora koji su se u svojim kasnijim izjavama prisjetili ispitivanja i batinanja jer su na sebi imali „zenge“.

Izvorno hrvatsko , proizvodi

Hrvatska kvaliteta, proizvodi

Narodna nošnja, odjeća i obuća
 

vecernji.hr/made-in-croatia.com.hr
foto:
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.