Made-in-Croatia, poslovne vijesti


15.listopada 2018.
MASLINARSTVO
Bračani organizirali svjetsko natjecanje u branju maslina

masline-branje

Nakon izuzetno uspješnog prvog izdanja Svjetskog prvenstva u branju maslina 2017. godine, Turistička zajednica Općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira organiziraju drugo Svjetsko prvenstvo u branju maslina! Manifestacija je održana od 11. do 14 listopada a u natjecanju je sudjelovalo 11 reprezentacija iz: Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Nizozemske, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Švedske, SAD-a i Hrvatske. Organizatori ovog jedinstvenog natjecanja su postirska Poljoprivredna zadruga, Općina Postira i njezina Turistička zajednica.

Branje traje 45 minuta, a svaku reprezentaciju činila su četiri člana, dva muškarca i dvije žene. Oni su trebali pokazati spretnost i brzinu branja maslina na "sakete", odnosno u tradicionalnom ručnom branju, dok se zbog lošeg uroda odustalo od branja s tresačima i grabljicama. 

Reprezentacija Nizozemske, koja nema maslina, ali je lani osvojila drugo mjesto, najavila je – pobjedu. - Došli smo u istom sastavu, imamo iskustvo više i mi ćemo biti novi svjetski prvaci - kazali su u glas Guido, Lotte, Luuk i Nadja.

Priznali su kako su proteklih nekoliko dana trenirali u jednom postirskom masliniku pa se muški dvojac bez problema popeo na vrh stabla.

Iako nije trenirala, na maslinu se spretno uzverala mlađahna reprezentativka SAD-a Isabelle Zink. Njezini roditelji, mlađa sestra, djed i baka stigli su u Hrvatsku na jednomjesečni odmor. Kad su saznali za ovo natjecanje, odmah su se prijavili. Doputovali su iz daleke Aljaske i Kanzasa, nemaju maslina, ali su kazali da su veliki ljubitelji maslinova ulja.

Najbolji poznavatelji i znalci maslinova ulja su u momčadi Španjolske. Sva četiri člana su po obrazovanju kemičari, imaju svoj laboratorij za ispitivanje kvalitete ulja i njihov certifikat priznaje se u čitavoj Europi. Reprezentativci Mađarske imaju ekskluzivnu prodavaonicu ulja u kojoj nude 110 vrsta ekstra djevičanskog ulja iz čitavoga svijeta. Među njima prodaju i hrvatsko ulje.

Naša reprezentacija branila je prošlogodišnji naslov pobjednika, a činili su je Jakša Gospodnetić i Jelena Arnerić iz Dola te Mladen Matulić i Martina Lazaneo iz Postira. Oni su, očekivano, imali i podršku publike.

- Bilo je naporno, nastojali smo brati brzo uz dobar raspored - kazao je Jakša Gospodnetić dok je u rukama nosio gajbe s ubranim plodovima maslina, dok mu je na usnama titrao osmijeh optimizma.


Hrvatska obranila naslov

Reprezentacija Hrvatske je obranila prošlogodišnji naslov prvaka u branju maslina. Naši reprezentativci bili su najbolji jer su ubrali 67 kg plodova. Drugo mjesto pripalo je reprezentaciji Crne Gore s 56,60 kg ubranih maslina, a to je gotovo 11 kg manje od naše reprezentacije. Treći su bili Slovenci s 51,60 kg maslina koji su razdragano  razvili i svoju nacionalnu zastavu.

Na završnoj svečanosti koja je održana u postirskom hotelu „Pastura“ medalje i priznanja najboljima uručio je postirski općinski načelnik Siniša Marović kao izaslanik predsjednika hrvatske vlade i splitsko dalmatinskog župana.

Boje reprezentacije Hrvatske branili su berači iz Postira i Dola, Jakša Gospodnetić, Jelena Arnerić , Mladen Matulić i Martina Lazaneo.

- Presretni smo. Nije lako biti svjetski prvak u tako jakoj konkurenciji i to dvije godine uzastopce. Svima nama su masline velika ljubav i imamo dosta iskustva u branju. Međutim, nikada ne znate što znaju i mogu druge reprezentacije - zadovoljno je sa smiješkom na licu i zlatnom medaljom ovako vrata kazao kapetan Hrvatske reprezentacije Jakša Gospodnetić.

Svi sudionici Drugog svjetskog prvenstva u branju maslina dobili su na poklon bocu maslinovog ulja koje je napravljeno od maslina koje su ubrali svojom rukom s ugraviranim logom natjecanja te zahvalnice u znak sjećanja.

Na završetku su svima onima koji su pomogli da se organizira i dogodi ovo natjecanje u ime organizatora zahvalile Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge i Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice koje su već najavile pripreme za Treće svjetsko prvenstvo u branju maslina. Taj ženski dvojac bio je spiritus movens svekolikog natjecanja.

 

maslina.slobodnadalmacija.hr / made-in-croatia.com.hr
foto:


 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.