poslovne vijesti


29.svibnja 2018.
MASLINASRTVO
Dva hrvatska ekološka maslinovo ulje u Ateni osvojila zlato

hrvatsko zlatno maslinovo ulje

Na održanom natjecanju proizvođača ekološkog maslinovog ulja u Ateni dva hrvatska ekološka maslinova ulja u jakoj konkurenciji osvojila zlato. Zlato su osvojila ulja vilima Belovića iz Istre i Jakova Miličića sa Hvara.

Riječ je o međunarodnom pilot projektu zemalja Mediterana Aristoilu.

Zlatna, srebrna i brončana nagrada Olimpia health & Nutrition Award koju dodjeljuje Sveučilište iz Atene i Svjetski zdravstveni centar maslinovog ulja u suradnji sa Sveučilištem iz Harvarda i Cambridge Northeasterna uručena je prošlog tjedna dobitnicima u starom grčkom parlamentu u Ateni, piše glasistre.hr

2.933 uzoraka iz pet zemlja


Na natjecanje u Grčku je pristiglo 2.933 uzoraka iz pet zemlja partnera u projektu. Od toga, 545 uzoraka iz Italije, 900 iz Španjolske, 120 s Cipra, 1.266 iz Grčke i 105 uzoraka iz Hrvatske. Od toga su samo dva proizvođača iz Hrvatske osvojila zlatnu medalju, Jakov Miličić s Hvara i Vilim Belović iz Brtonigle. Ovo je prvo zlato iz takve studije koje je stiglo u Istru, čime je Istra kao najbolja svjetska destinacija maslinovog ulja dobila i znanstvenu potvrdu njihove ljekovitosti.

Zlato maslinaru iz Istre

- Pretplaćan sam na stručnu publikaciju "Maslinar" i "Maslina" u kojima sam saznao o tom projektu. Obratio sam se 2016. godine Sveučilištu u Splitu, Tei Bilušić, koja je vrlo rado prihvatila moju zamolbu za pristupanje projektu. Uzorke ulja poslao sam drugu godinu zaredom i proslijeđeni su na natjecanje u Atenu, odnosno, laboratorij na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Ateni. Obavljene analize pokazale su da su udjeli fenola u ukupnom sastavu za moje monosortno ulje dobiveno od istarske bjelice sadržani s 1.398 mg/kg ulja, odnosno s udjelima oleokantala 493 mg /kg i oleaceina 177 mgn/ kg ulja. Ulja koja sadrže koncentraciju fenola višu od tisuću mg/kg ulja osvojila su zlatnu medalju te spadaju u kategoriju onih kojima se posvećuje osobita pozornost u znanstvenim istraživanjima, ispričao je Belović pokazujući zlatnu diplomu i bočicu pobjedničkog ulja.

Uz tu je bočicu donio i bočicu ulja proizvedenog iz buže, druge sorte iz uzgoja, objasnivši da i ova sadrži obilje fenola, ali nedovoljnih da bude uvršteno među pobjednička ulja.


- Isplatio se moj trud jer ekološki uzgoj maslina zahtjeva puno odricanja i kada sam krenuo u taj pothvat čak ni moji najbliži nisu bili oduševljeni, jer svi vam danas priželjkuju zaradu na lakši način, ali ja sam tvrdoglavi Međimurec i imam svoj credo kojega slijedim: "Ne mogu spasiti svijet, ali ne želim pomagati onima koji ga   uništavaju". Od 2006. godine, nakon sadnje prvih maslina nisam nikada koristio umjetno gnojivo ili ih umjetno špricao. Sve komposte radim sam od kuhanog gaveza, koprive, maslačka, jer to pospješuje dobivanje ulja visokih nutricionističkih vrijednosti. Primjerice, unos 20 mg ovog ulja svakodnevno, dovoljan je svakom organizmu za dobivanje potrebne doze nutritivnih vrijednosti za taj dan. (Sanja BOSNIĆ)


gastro proizvodi

glasistre / made-in-croatia.com.hr
foto:

 

  

 


Hrvatske maslinarske regije

maslinske regije

karta/map


VIJESTI

hrvatsko maslinarstvoO maslinovu ulju


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.