Made-in-Croatia-vijesti o vinima


VIJESTI - hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo13.lipnja 2018.
PROMOCIJA VINA I VINARA
U Beogradu predstavljena hrvatska vina ugostiteljima

hrvatska vina predstavljena beogradskim ugostiteljima

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u Beogradu je 7. i 8.lipnja ugostiteljima predstvila hrvatska vina.

''Malvazija istarskih vinograda odavno je etablirana u Srbiji, gotovo da nema ugostiteljskog objekta koji je nema u ponudi, a iznimno su popularna i dalmatinska vina. No cilj nam je, uz povećanje izvoza već prisutnih vina, ojačati i prisutnost sorti kontinentalne hrvatske – graševine, frankovke i traminca. Ako vina naših autohtonih sorti na međunarodnim natjecanjima dobivaju najviša odličja onda im je mjesto i na svim boljim vinskim karta u restoranima u regiji, uz bok svjetskim vinima” rekao je potpredsjednik za poljoprivredu HGK Dragan Kovačević prilikom promotivnih večera.PREDSTVLJENO 7 VINARIJA

Predstavljanje vina održalo se kroz dvije večere. Predstvljeno je 7 hrvatskih vinarija: Iločki podrumi, Kutjevo, Feravino, Dingač Skaramuča, Degrassi, Vina San Martino i Vinoplod Šibenik. Osnovna ideja ovakve promocije je direktan kontakt vinarija s kupcima, distributerima i vlasnicima restorana.

Prve večeri, pod vodstvom predsjednika udruženja sommeliera Vojvodine Igora Lukovića vina su predstavljena vlasnicima vinoteka, restorana i hotelskim managerima, dok je druge večeri predstavnicima medija vina predstavio sommelier i novinar Nenad Andrić.

“U Vojvodini postoji tradicionalno tržište za graševinu iz Slavonije i njena popularnost raste zajedno s rastom svijesti o važnosti lokalnih i autohtonih sorti, a budući da graševina postoji i s ove strane granice njeno prihvaćanje je prirodna stvar” rekao je Igor Luković.


HRVATSKE VINSKE REGIJE - vina i vinari OVDJE

Sve vise upita za distribucijom graševine posljednjih pola godina potvrdio je i voditelj izvoza Kutjeva Damir Vondraček. “Ovakvi eventi uvijek pridonose većem interesu, te nam pomažu u jačanju poslovanja” rekao je Vondraček.

Ipak, Luković naglašava kako apsolutnu dominaciju još uvijek imaju vina s obale, osobito iz Istre i Dalmacije. Upravo zbog te činjenice svoj potencijal na ovom tržištu vidi vinarija Vinoplod Šibenik koja je predstavila svoje vrhunsko vino Babić. “Reakcije na naše vino su odlične, nadam se da će nam ovakve manifestacija pomoći da uđemo i na police supermarketa i u restorane budući da još uvijek nismo prisutni na tržištu Srbije” rekao je Marko Sabioni iz vinarije Vinoplod Šibenik.

Srbija nam je po izvozu vina na šestom mjestu, nakon BiH, Njemačke, Austrije, Crne Gore i SAD-a. U 2107. na srbijansko tržište izvezli smo 122 tisuće litara vina u vrijednosti od 700 tisuća eura. U odnosu na prije pet godina izvoz je u prosjeku porastao 35 posto.

''U Srbiju najviše izvozimo vina u bocama, po prosječnoj cijeni od 43 kune po litri. Hrvatska nije količinski veliki proizvođač vina ali se može pohvaliti velikim brojem autohtonih sorti kao kvalitetom vinom, stoga se želimo pozicionirati kao lider u regiji po potrošnji visokokvalitetnih vina. Poanta ovakvih akcija koje HGK provodi pod sloganom Vina Croatia vina mosaica je brendirati Hrvatsku kao vinsku zemlju što u konačnici podiže izvoznu cijenu naših vina” – pojasnio je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

proizvodi eno-gastronomski

HGK/ made-in-croatia.com.hr
foto:


  ARHIV-vijesti vina

 

 

HRVATSKE VINSKE CESTECROATIAN WINR ROADS
 
VIJESTI - arhiv
hrvatsko vinarstvo
 
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.