Made-in-Croatia, poslovne vijesti


Licitar27.svibnja 2015
Tradicijski i umjetnički obrti u Hrvatskoj

Tradicijski i umjetnički obrti u Hrvatskoj najbolji su pokazatelji dugovječnosti i uspješnosti ljudi i naroda, koji su zahvaljujući njima stotinama godina živjeli u skladu s prirodom, koristili njezine najbolje resurse i budućim naraštajima ostavljali dobre temelje za budućnost. Promjene tehnologija, nestanak jednih potreba i razvitak drugih, tu i nisu najvažniji.

Smisao je u odnosu, u pristupu, u izvrsnosti, u ponosu obrtnika koji zaista stoji iza svojeg rada. A tu od tradicijskih i umjetničkih obrta možemo i moramo mnogo naučiti.
No, problem je što takvi obrti nisu gospodarski privlačni pa se mlađe generacije njima ne žele baviti. U cilju upozoravanja na potrebu očuvanja i razvoja starih, dijelom autohtonih hrvatskih obrta kojima prijeti izumiranje, promicanja strukovnog obrazovanja za takva zanimanja te razvoja i promocije umjetničkih obrta koji njeguju dugu tradiciju u hrvatskoj povijesti, Hrvatska obrtnička komora, u skladu s  PRAVILNIKOM o tradicijskim i umjetničkim proizvodima/ uslugama dodjeljuje tradicijskim i umjetničkim proizvodima/ uslugama znak.

Dodjeljivanjem znaka tradicijskog odnosno umjetničkog proizvoda/ usluge, namjera Hrvatske obrtničke komore je poticanje države, županijskih i lokalnih samouprava, te posebno turističkih zajednica, ali i svih ostalih, da pomognu očuvanju, njegovanju i prepoznatljivosti obilježja tradicijske odnosno umjetničke kulture, te da u tom smislu nositeljima znaka omoguće razne pogodnosti.


Pregled obrta s dodijeljenim znakovima Tradicijski obrt, odnosno Umjetnički obrt je OVDJE
Pravilnici i zahtijevi za dodjele pogledajte OVDJE
HRVATSKI OBRTNIČKI PROIZVODI I SUVENIRI OVDJE
tradicijski obrti- VIDEO





Hrvatska tradicija -pećenje rakije



Dokumentarni film “Rakija” sniman je krajem ljeta 2011. i početkom jeseni u selu Alilovci , kraj Požege. Film prikazuje karakterističan način pečenja rakije u Slavoniji. Sami akteri dokumetarnoga filma  prisjetili su se kako se to nekada radilo.


film realizirali : Dalibor Platenik  ( režija, kamera & ton ) i Dunja Dubiel  ( scenario i režija ) , uz pomoć KUD-a “Tkanica ” iz Alilovaca.
IZVOR: udruga-tradicija.hr/radovi


Proizvodnja (pečenje) i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića

Proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića (u ovom slučaju pečenje rakije) regulirano je Zakonom o trošarinama NN 22/2013, 32/2013., 81/2013. i Pravilnikom o trošarinama NN 64/2013. 
Mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva. Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 % alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi (pretvorba gradi u alkohole = broj gradi x 2,46= volumnih % alkohola).

Plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla, za kotao do 100 litara trošarina je 100 kn, za kotlove većeg volumena 200 kn. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. Svi oni se moraju registrirati.

Za količine rakije proizvedene preko dozvoljene količine za vlastite potrebe (preko 20 litara čistog alkohola) plaća se trošarina od 53 kn/litri proizvedenog čistog alkohola što znači za litru rakije od 40 % alkohola (16 gradi) 21,20 kn/litri.

izvor:savjetodavna.hr (made-in-croatia.com.hr










 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.