Made-in-Croatia, poslovne vijesti


10.travnja 2018.
DAN ZAŠTIĆENIH AUTOHTONIH PROIZVODA
Krčki pršut na poštanskoj markici

krčki pršut na poštanskoj markici


Dan zaštite zemljopisnog porijekla krčkoga pršuta koji je 14. travnja prije tri godine postao prvi hrvatski proizvod zaštićen u EU ove će se godine obilježiti kao Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

U povodu toga u Zagrebu će ovoga tjedna prometovati tramvaji s oznakom hrvatskih zaštićenih proizvoda, a uvečer 13. i 14. travnja u igri vode i svjetlosti u fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice reproducirat će se zaštićene oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Dubrovnik će ta dva dana biti domaćin Dana hrvatskog pršuta, dok će Hrvatska pošta 12. travnja prvi put izdati prigodnu seriju poštanskih marki s motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda.

– Hrvatska danas ima 19 registriranih naziva proizvodai po tome s Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto u EU. Svaki kraj lijepe naše ima proizvod koji je jedinstven u svijetu, to je naša tradicija i naše bogatstvo – kazao je ministar Tomislav Tolušić. Osim krčkog pršuta, zaštitili smo i istarski, drniški i dalmatinski pršut, zagorskog purana, lički krumpir, neretvansku mandarinu..., a do kraja 2018. zaštitu EU trebali bi dobiti i paška sol i sir, lička janjetina, zagorski mlinci, bjelovarski kvargl, rudarska greblica i varaždinski klipič.PRVI HRVATSKI PROIZVOD S EU CERTIFIKATOM


Hrvatska je dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla, Krčki pršut je prvi proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.
U Službenom listu Europske unije od 14. travnja objavljena je Provedbena uredba Komisije EU od 26. ožujka o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP) Krčki pršut, navodi se u priopćenju ministarstva.

Time je Republika Hrvatska dobila prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod - Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Proces zaštite naziva ovog proizvoda započeo je u travnju 2010. kada je Ministarstvu poljoprivrede Mesnica-market "Žužić" iz Krka dostavila zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Krčkog pršuta. Nakon provedene procedure Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv Krčki pršut postao zaštićen u Hrvatskoj.

U veljači 2014. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je EK zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Krčki pršut na razini EU i nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine objavom navedene Uredbe Komisije naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.
Proizvodnja Krčkog  pršuta ograničena isključivo na područje otoka Krka, a riječ je o trajnom suhomesnatom proizvodu od svinjskog buta, bez zdjeličnih kostiju, suho salamurenom morskom soli i začinima, sušenom na zraku bez dimljenja te podvrgnutom procesima sušenja i zrenja u trajanju od najmanje godinu dana.

Dugogodišnja tradicija proizvodnje Krčkog pršuta rezultirala je nekim posebnostima u postupku proizvodnje, odnosno posebnim karakteristikama konačnog proizvoda koji se razlikuje od pršuta proizvedenih u bližoj okolici. Krčki pršut blage je arome, karakteristične za sušeno svinjsko meso sporog i dugotrajnog zrenja koja može doći do svog punog izražaja s obzirom da nije prikrivena mirisom dima.

Iz Ministarstva navode i kako su još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini - zahtjevi za registraciju zaštićene oznake izvornosti naziva "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres", zaštićene oznake izvornosti naziva "Neretvanska mandarina" te za registraciju oznake izvornosti "Ogulinski kiseli kupus".

Ovi proizvodi, ukoliko EK ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini EU, ističu iz Ministarstva poljoprivrede. (Hina)

gastro proizvodi OVDJE


made-in-croatia.com.hr
foto:


 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.