Made-in-Croatia, poslovne vijesti02.studeni 2018.
NOVI HRVATSKI PROIZVODI REGISTRIRANI NA EU RAZINI
Lička janjetina dobila EU oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla

lička ovca


Lička janjetina novi je hrvatski proizvod koji je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.Odluka je stupila na snagu u srijedu 31.listopada objavom Provedbene uredbe komisije (EU) o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Lička janjetina (ZOZP) u službenom listu EU-a, L 272


Zaštitom naziva „Lička janjetina“ oznakom zemljopisnog podrijetla Hrvatska sada ima 20 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz Ličku janjetinu, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovoulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice i Slavonski med.


Lička janjetnia

Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke. Janjad ličke pramenke za proizvodnju Ličke janjetine treba biti u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg. 
Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

Lička pramenka je hrvatska izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći se smještaju u nastambe.

Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele već su u tom razdoblju smještene u stajama. Europska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.

Postupak zaštite

„Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, ličke pramenke.Naziv „Lička janjetina“ zaštićen je u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sada i na području cijele Europske unije.

Proces zaštite naziva „Lička janjetina“ (ZOZP) započeo je u veljači 2016. godine, kada je Udruga uzgajivača ovaca Lika podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Lička janjetina“. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2016. godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva „Lička janjetina“, a u rujnu iste godine uputili smo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Lička janjetina“ i na razini Europske unije.

Objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Lička janjetina“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te postaje zaštićen na području cijele Europske unije.  Područje uzgoja ličke pramenke i proizvodnja „Ličke janjetine“ obuhvaća grad Gospić te općineDonji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička jezera, Udbina, Vrhovine, Senj, Brinje i Otočac u Ličko-senjskoj županiji, te Gračac u Zadarskoj županiji. 

Zaštita naziva „Lička janjetina“ temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Stanovništvo područja Like je ličku pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno – na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je do danas. Uzgoj ovaca u Lici se bitno razlikovao od uzgoja s drugih sličnih područja jer su u planinskim područjima Like, u uvjetima obilne paše na pašnjacima tijekom ljeta, ali i oskudne hranidbe tijekom zime, ovce cijelo vrijeme boravile na istom području. Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ovce ličke pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva, otporna na bolesti i skromna u pogledu smještaja i ishrane.

Meso ličke janjadi je uslijed intenzivnijeg kretanja i fizičke aktivnosti intenzivnije crvene boje od mesa janjadi držanih u zatvorenim nastambama. Promjena boje mesa, izravno je povezana i s tjelesnom masom ličke janjadi pri klanju. Profil arome termički obrađenog mesa „Ličke janjetine“ je specifičan i zbog botaničkog sastava livada i pašnjaka na kojima je lička janjad uzgojena, a koji obiluju raznovrsnim flornim sastavom i značajnim udjelom aromatičnog bilja. 

Kroz povijest, pa tako i danas Lička janjetina“ je izuzetno tražena i cijenjena među potrošačima stoga se nalazi u ponudi mnogih restorana i mesnica što u mnogome govori o tradiciji i ugledu tog proizvoda.
PAŠKA JANJETINA , zaštićena na EU tržištu


paška janjetina, dobila EU oznaku

Paška janjetina svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine kolje se mlada i lagana janjad koja pri klanju ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja) te koja je do klanja boravila s ovcama na pašnjacima i bila hranjena isključivo ovčjim mlijekom.

Paška janjetina proizvodi se na području čitavog otoka Paga. Granica zemljopisnog područja proizvodnje je obalna crta otoka Paga. Prvi pisani tragovi o paškoj janjadi i janjetini sežu daleko u prošlost. Tako povjesničar Sabollico još 1554. ističe "da su paški janjci najukusniji u čitavom Iliriju".

Paška janjetina naziv je koji se oduvijek koristio, o čemu svjedoče brojni povijesni dokazi, a isti naziv koristi se i danas u svakodnevnom govoru i trgovini. Ponuda Paške janjetine na tržištu izrazito je sezonskog karaktera jer se većina janjadi ojanji u siječnju.

Hrvatska sada ima dvadeset proizvod koji nose EU certifikat. 


vezana objava
hrt/made-in-croatia.com.hr 


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.