Made-in-Croatia, poslovne vijesti05.listopada 2016.
NOVI HRVATSKI PROIZVODI REGISTRIRANI NA EU RAZINI
Korčilansko maslinovo ulje i paška janjetina zaštićeni na EU tržištu

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dva su nova hrvatska prehrambena proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije, a odluka je stupila na snagu u srijedu objavom u službenom listu EU-a.


KORČULANSKO MASLINOVO ULJE


maslinovo ulje s korčule

Korčulansko maslinovo ulje prvo je dalmatinsko maslinovo ulje koje je dobilo europsku zaštitu izvornosti, piše slobodna dalmacija.

Zahtijev za registraciju naziva "Korčulansko maslinovo ulje" oznakom izvornosti objavljen je u Službenom listu EU-a 26. svibnja. Od toga datuma je počeo teći rok za ulaganje prigovora na EU razini koji traje do 26. kolovoza i potom je stvar gotova. U objavi Europske komisije točno stoji kakvo mora biti ulje koje će se prodavati pod imenom "Korčulansko maslinovo ulje".

"To je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati sljedeća fizikalno - kemijska i organoleptička svojstva: sadržaj slobodnih masnih kiselina ≤ 0,6 %, peroksidni broj ≤ 6 mmol O2/kg, K232 ≤ 2,50, K270 ≤ 0,22, boja u rasponu od zlatno žute do zelene, miris izražen, po zelenom plodu i lišću masline (medijan voćnosti ≥ 2,5)."

Korčulansko maslinovo ulje nastaje isključivo iz maslinika na otoku Korčuli od plodova korčulanskih autohtonih sorti maslina lastovke i drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80 posto. Ostale sorte koje se uzgajaju na Korčuli mogu imati najviše 20 posto udjela. 

Sve faze proizvodnje korčulanskog maslinova ulja moraju biti odrađene na otoku Korčuli. Posebnost korčulanskog maslinovog ulja se ističe okusom ujednačene srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti, što je posljedica većeg udjela ukupnih fenola dviju korčulanskih sorti.

Korčulani su prvi krenuli tražiti zaštitu izvornosti svog ulja. Prije Crešana, Istrana, Krčana i Šoltana. Ministarstvo poljoprivrede RH im je, nakon dvanaest godina truda i muke, zaštitu izvornosti odobrilo lani u paketu s prethodno nabrojanima. I to zadnjima!PAŠKA JANJETINA
paška janjetina, dobila EU oznaku

Paška janjetina svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu. Za proizvodnju Paške janjetine kolje se mlada i lagana janjad koja pri klanju ne smije biti starija od 45 dana (računajući od datuma janjenja do datuma klanja) te koja je do klanja boravila s ovcama na pašnjacima i bila hranjena isključivo ovčjim mlijekom.

Paška janjetina proizvodi se na području čitavog otoka Paga. Granica zemljopisnog područja proizvodnje je obalna crta otoka Paga. Prvi pisani tragovi o paškoj janjadi i janjetini sežu daleko u prošlost. Tako povjesničar Sabollico još 1554. ističe "da su paški janjci najukusniji u čitavom Iliriju".

Paška janjetina naziv je koji se oduvijek koristio, o čemu svjedoče brojni povijesni dokazi, a isti naziv koristi se i danas u svakodnevnom govoru i trgovini. Ponuda Paške janjetine na tržištu izrazito je sezonskog karaktera jer se većina janjadi ojanji u siječnju.

Sada Hrvatska ima četrnaest proizvod koji nose takav certifikat. 


vezana objava

Nakon Kranjske kobasice, Istarskog terana i pršuta Slovenci svojataju i Varaždinsko zelje. 

Europski povjerenik za poljoprivredu: Nači ćemo rješenje za naziv teran će uvažiti interese Hrvatske
hrt/made-in-croatia.com.hr 


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.