Made-in-Croatia, poslovne vijesti30.studeni 2018.
PREPOZNAVANJE PODRIJETLA MEDA
Projekt: Nacionalna staklenka za domaći med

nacionalna staklenka za med

Nacionalna staklenka za med - naziv je projekta koji će pridonijeti prepoznatljivosti hrvatskog meda na tržištu. Začetnik projekta je Hrvatski pčelarski savez , Hrvatska poljoprivredna agencija uz financijsku potporu Ministarstva poljoprivrede. Prva staklenka je već napunjena u Kući meda u Županji.

Pravo na nacionalnu staklenku imaju samo legalni pčelari

Riječ je o programu čiji je cilj stvoriti prepoznatljivu ambalažu kako bi potrošači bili sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima. Riječ je o staklenci inovativnog dizajna koja je prepoznatljiva po svome obliku i nosi ugravirani logotip Hrvatskog pčelarskog saveza. Projekt je lani pokrenuo Hrvatski pčelarski savez, koji se suočio s čestim krivotvorenjem meda diljem Hrvatske. Proveden je natječaj na kojem je odabrano idejno rješenje nacionalne staklenke za med mlade dizajnerice Klare Marelić.

Pravo punjenja u nacionalnu staklenku imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u upisnik Hrvatskog pčelarskog saveza kao i oni koji su upisani pri Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji. Njenu izradu naručio je Hrvatski pčelarski savez koji je nositelj industrijskog dizajna, a staklenka je izrađena u četiri dimenzije (720 ml - 900 grama , 580 ml - 720 grama, 370 ml-450 grama i 210 ml - 250 grama).
Pčelari će moći zadužiti 30 staklenki po košnici. Svaka nacionalna staklenka mora biti označena  znakom Med hrvatskih pčelinjaka u sklopu kojeg je naveden i jedinstveni broj pomoću kojeg potrošači mogu provjeriti podrijetlo meda.

Med pakiran u nacionalnu staklenku pri stavljanju na tržište mora udovoljiti standardima kvalitete propisanim odredbama pravilnika o medu, mora biti propisno deklariran, označen naljepnicom proizvođača s obveznom naznakom "zemlja podrijetla Hrvatska.

"Sve će biti strogo kontrolirano s ciljem da je isključivo hrvatski med u hrvatskim staklenkama, a poanta je da potrošač kada dođe u trgovinu bude siguran da je u staklenki, neovisno od proizvođača, domaći, hrvatski med", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je napunio prvu staklenku, dodajući kako je riječ o promociji hrvatskog pčelarstva i dodatnoj potpori hrvatskim pčelarima.
Upozorio je kako se u Hrvatskoj godišnje pojede svega dva kilograma meda po stanovniku, iako imamo odličan med.


Proizvodnja nacionalne staklenke

Pproizvodnja nacionalne staklenke pokreće se ovih dana. Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je projekt i financira ga s nešto više od milijun kuna za izradu potrebnih alata da se krene s masovnom proizvodnjom staklenke. Hrvatska poljoprivredna agencija kao Vladina instuitucija, koja inače kao jednu od zadaća ima promociju hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, također se uključila - kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, Zdravko Barać.

Staklenka će imati oznaku “Med hrvatskih pčelinjaka” s jedinstvenim brojem za dobivanje svih informacija o proizvodu.
Najviše se proda u trgovačkim lancima, ima i za izvoz


U Hrvatskoj postoji oko 11.000 pčelara od kojih je u Hrvatski pčelarski savez uključeno njih oko 7.500, dok ovu staklenku sukladno propisanim uvjetima može koristiti 5.043 pčelara, rekao je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbas.

Najviše meda u Hrvatskoj se po njegovim riječima, proda u trgovačkim lancima što, ocijenio je, za pčelare nije dobro.

U Hrvatskoj se godišnje proizvode između sedam i 10.000 tona meda , a potroši se oko 5.500 tona, kaže Vrbas.

"To znači da imamo suficit u proizvodnji i da nema mjesta uvozu. Međutim, prošle godine uvezli smo 1.589 tona meda, a u prvih osam mjeseci ove godine 1.380 tona", rekao je Vrbas.

Promociji prve nacionalne staklenke meda nazočan je bio velik broj pčelara s područja Vukovarsko-srijemske županije.

"Pozdravljamo ovu akciju, jer ona štiti hrvatske pčelare od velikih trgovačkih lanaca i njihovih robnih marki", kazao je Krešimir Čolić koji je zajedno s županjskim pčelarom Danijelom Čajkom prije sedam godina osnovao Kuću meda koja u vlasništvu ima 250 košnica.

Pčelarski sektor u Hrvatskoj trenutačno najviše opterećuje prekomjeran uvoz meda jer Hrvatska ima posve dovoljno meda da zadovolji sve svoje potrebe, i po količini i po vrsti. A u prosječnim godinama 50 posto proizvodnje mogla bi i izvoziti. Kako bi se potrošače educiralo o kupnji kvalitetnog meda, prezentirat će se vizualna razlika između drugih i medova s hrvatskih pčelinjaka.made-in-croatia.com.hr Hrvatski proizvodi zaštićeni na zajedničkom EU -tržištu -OVDJE

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.