poslovne vijesti


21.listopada 2016.
SEOSKO GOSPODARSTVO
Tamara Čvangić je najuzornija hrvatska seoska žena u 2016.godini

Tamara Krklec


Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca je najuzornija hrvatska seoska žena u 2016. godini. Odlučio je tako stručni žiri na izboru koji je nedavno održan u Grabarju kod Kutjeva, izabravši upravo Karlovčanku među 15 natjecateljica iz 10 hrvatskih županija.

Izbor za najuzorniju seosku ženu nije izbor ljepote, jer najuzornija se mora isticati osobnošću, gostoljubivošću i šarmom. Svih 15 kandidatkinja bavi se poljoprivrednom proizvodnjom na obiteljskom gospodarstvu, humanitarnim radom te se brine za očuvanje tradicije i običaja.

Izbor, inače, provodi udruga Uzorne hrvatske seoske žene i to svaku godinu u drugoj županiji, onoj iz koje je prošlogodišnja pobjednica, pa će izbor iduće godine zahvaljujući ovogodišnjoj pobjednici biti upravo u Karlovačkoj županiji.

Tamara Krklec Čvangić majka je dvoje djece, bavi se izradom narodnih nošnji, ugostiteljstvom, a njena obitelj na imanju ima i kuću za odmor. Tamara (47) na svom imanju ima kuću za odmor kategoriziranu s tri zvjezdice, tako da je i ugostiteljstvo izvor prihoda njezine obitelji. Inače je vlasnica obrta za izradu narodnih nošnji, a osim izrade i restauracije nošnji, organizira i provodi radionice tkanja i vezenja te ostalih vještina ručnog rada.

Tamara  je bila jako iznenađena izborom, utoliko više jer sama za sebe često voli reći da kao dijete koje je odraslo u gradu nije tipična seoska žena
.

- Svega ovog ne bi bilo bez višegodišnjeg predanog rada. Moja obitelj i ja njegujemo tradicionalne hrvatske vrijednosti, hrvatsku kulturu i uvijek rado govorimo tko smo, što smo i odakle smo – kazala je Tamara, koju će Marijana Petir, zastupnica u EU parlamentu, kao najuzorniju hrvatsku seosku ženu nagraditi putovanjem u Bruxelles. Žiri kojim je predsjedao Josip Kraljičković za prvu je pratilju ovogodišnjeg izbora odabrao Martinu Dobošić iz Žabnica u općini Farkaševac u Zagrebačkoj županiji, dok je naslov druge pratilje pripao Aleksandri Pekici iz Štokovaca u općini Svetvinćenat, jednoj od dvije predstavnica Istarske županije na ovogodišnjem natjecanju. Inače, natjecanje je ove godine okupilo petnaest vrijednih, marljivih, uspješnih i po mnogo čemu posebnih žena.

Sve su se one borile za laskavu titulu najuzornije hrvatske seoske žene na završnom izboru koji je pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista i portala agrobiz.hr održan u Grabarju kod Kutjeva. Konkurencija je i ove godine bila žestoka, a ocjenjivao se opći i posebni status kandidatkinja, uređenje gospodarstva i proizvodi te dojam koji su kandidatkinje ostavile odgovarajući na pitanja žirija.

- Suprug i ja nismo bili zadovoljni životom u Zagrebu. Htjeli smo pokrenuti svoj biznis i odlučili smo se vratiti u njegovo selo. Počeci su bili teški, ali danas prodaja ide sve bolje. Naši su namazi postali pravi gastronomski hit – kazala je prva pratilja Marina Dobošić, rođena Požežanka koja je po dolasku u Žabnicu u Zagrebačkoj županiji otvorila svoj biznis i specijalizirala se za proizvodnju bučina ulja te namaza od pečenih sjemenki. Katija Stančić iz Dola kod Staroga Grada na Hvaru, jedina predstavnica Dalmacije, otvorila je restoran kako bi imala gdje plasirati svoje proizvode.

Njezine masline u salamuri, maslinovo ulje, pošip, prošek, džem od smokava i mali plavac imaju markicu Hrvatskog otočnog proizvoda (HOP), na što je iznimno ponosna.

 Stranci cijene kada je proizvod certificiran i to je jako važno za prodaju. Sezona na moru traje pet mjeseci, ali mi smo za naše goste stalno otvoreni – kaže Katija, kojoj je nagrada izmaknula "za dlaku". Ove su godine bez plaketa namijenjenih pobjednicama ostale i slavonske predstavnice, što je možda i najveće iznenađenje s obzirom da su bile najzastupljenije. Zato je, međutim, izbor protekao u pravom slavonskom ozračju, uz nastupe tamburaša i pjevačkih skupina, uz raskošno uređene štandoved s domaćim delicijama i vožnju zapregama.

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene već sedamnaestu godinu provodi Izbor najuzornije hrvatske seoske žene, koji se svake godine provodi u drugoj županiji, onoj iz koje dolazi prošlogodišnja pobjednica.

Ove godine je to drugi put zaredom Požeško-slavonska županija, odnosno Grabarje, iz kojeg je lanjska slavodobitnica Marija Ribičić.

- Danas žene na selu žive daleko ispod prosjeka koji je dostojan njihovog rada. Život na selu treba poticati na način da se osiguraju uvjeti za egzistenciju na razini pristojnog života koji bi si obitelji mogle priuštiti. Država mora shvatiti da su nam te žene i njihove obitelji jedna  od najvećih dragocjenosti, jer su proizvođači i jer stvaraju nove vrijednosti – kaže Dragica Vučković, predsjednica Udruge Uzorne hrvatske seoske 

Prema riječima Miroslava Kuskunovića, člana ocjenjivačkog žirija i urednika portala Agrobiz, izbor nije bio nimalo lagan.

- Sve su to žene koje uspješno vode svoje OPG-ove i obrte bave se proizvodnjom domaće hrane, sira, mlijeka, voća, povrća, marmelade, sokova i raznih drugih proizvoda. Pri tom iskazuju veliki entuzijazam, pa uz sve te poslove koje rade pronađu vremena za bavljenje  cvijećem, dekoracijama, slikanje, sudjelovanje u folklornim društvima, ekološki angažman i slično – rekao je Kuskunović.

Osim Večernjeg lista i Agrobiza, od ove godine akciju izbora  Najuzornije hrvatske seoske žene podržavaju i Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska poljoprivredna komora, Hrvatska zajednica županija te vlasnik Farme Senkovac  Çem Ustundag, koji je svim kandidatkinjama sponzorirao srebrni nakit. 

vecenji.hr/ made-in-croatia.com.hr
foto:

 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.