Made-in-Croatia, poslovne vijesti


15.prosinca 2016.
OBRTNIŠTVO U HRVATSKOJ
U 2016.godini nestalo je 360 obrta, prethodnih godina i do 3000

obrtnistvo u Hrvatskoj-izrada opanaka

Za 2016. može se reći da je jedna od boljih godina, jer je u njoj izgubljeno manje od 360 obrta, dok ih je prethodnih godina nestajalo i do 3000, kazao je u srijedu predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec na sjednici skupštine HOK-a.

"U ovom trenutkuu Hrvatskoj je 76.500 aktivnih obrta i, što je puno važnije, preko 1.000 zaposlenih više u obrtničkim radionicama", rekao je Ranogejec. Ovu je godinu, kako je rekao, obilježila politička nestabilnost koja je uvelike utjecala na poslovno okruženje, ali i sretna okolnost, rast BDP-a od 2,8 posto.

No godinu je, kako je rekao, obilježila i porezna reforma koja je za 13 000 članova HOK-a donijela velik problem na kraju poslovne godine. Riječ je o dizanju PDV-a za ugostiteljske usluge s 13 na 25 posto, a to će prije ili kasnije rezultirati dizanjem cijena u ugostiteljskim objektima, smatra Ranogajec.

Što se tiče 2017. godine, Ranogajec od Vlade očekuju izmjene i dopune, a nakon toga i dosljednu primjenu zakona o zabrani sprječavanja obavljanja neregistrirane djelatnosti. Te djelatnosti obrtnike guše, oduzimaju im poslove, stvaraju nepovoljno poslovno okruženje i sprječavaju ih da preuzimaju poslove i otvaraju nova radna mjesta, kaže Ranogajec.

"To je početak i kraj cijele priče i kamo sreće da smo o tome mogli razgovarati u četvrtom mjesecu. Da je zakon promijenjen, u ovom trenutku ne bi bilo problema s punjenjem državnog proračuna", kazao je Ranogajec napominjući kako gotovo 28 posto BDP-a zauzima upravo dio neregistriranih djelatnosti.

HOK-ov čelnik istaknuo je i važnost obrazovanja, pogotovo strukovnog, kojem po njegovim riječima treba vratiti dignitet.

Na sjednici Skupštine usvojen je program rada HOK-a za 2017. u kojoj će se nastaviti s promicanjem obrta i zastupanjem interesa obrtnika. Planira se i nastavak suradnje s europskim komorama, a najavljuje se i pojačana skrb za obrazovanje i digitalizaciju poslovanja.

Na Skupštini je prihvaćen financijski plan HOK-a za 2017. kojim se planiraju ukupni prihodi od 16,18 milijuna kuna i rashodi od 16,17 milijuna kuna.

vezano: hrvatska narodna nošnja (ponuda)

proizvodnja obtničkih proizvoda i suvenira


direktno.hr/made-in-croatia.com.hr
foto:


 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.