poslovne vijesti


06.veljače 2017.
MASLINARSTVO
Festival maslina u Zagrebu, dodijeljena priznanja najboljima

Festival-maslina-u-Zagrebu-pobjednici

Drugi Festival maslina proteklog vikenda 4. i 5. veljače održan je u Kongresnom centru na Zagrebačkom velesajmu. Organizator je Zagrebački maslinarski institut uz suorganizaciju Savjetodavne službe RH a Festival je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Cilj ove izložbe je približiti građanima Zagreba maslinu i proizvode od masline kroz prodajnu izložbu na kojoj su se predstavili pojedinačni maslinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruge iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.


Ocijenjena najbolja maslinova ulja
Na ovogodišnjem festivalu ocjenjena su najbolja ulja u konkurenciji 163 uzorka iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Također, upriličena je i prodajna izložba ulja u kojoj sudjeluje preko 30 OPG-ova. Kemijsku analizu ulja proveo je Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije a senzorsku analizu certificirani članovi Udruge senzorskih analitičara „Olea“, Šibenik. 

Održano je i 14 stručnih i znanstvenih predavanja o zdravstvenoj i nutritivnoj vrijednosti maslinova ulja pod vodstvom certificiranih stručnjaka koja omogućuje prepoznavanje i razlikovanje dobrih od loših ulja .
Održane su i kreativne radionice za izradu krema od maslinova ulja i dr te degustacije, gastroshow i druge teme.

Organizatori su priredili i EU kutak gdje su maslinari i proizvođaći maslinova ulja mogli dobiti informacije o poticajima i financiranju iz EU fondova.

HRVATSKI GASTRO POKLONI - OVDJE


Dodijeljena priznanja najboljima

U subotu su dodijeljena priznanja za najbolja maslinova ulja prijavljena na natjecanje. Ukupno je pristiglo 163 uzoraka, ocijenjenih od strane panela "Olea" Šibenik. U kategoriji miješanih ulja natjecalo se 87 ulje, odnosno 76 u kategoriji mosortnih ulja.
Ukupno je dodijeljeno 58 zlatnih medalja, 51 srebrnih medalja, 16 brončanih odličja, kao i 5 priznanja za ekstra djevičanska maslinova ulja. 31 ulja je ocijenjeno kao djevičanska ulja i 2 ulja kao Lampate.

U kategoriji monosortnih ulja pobjednik je Darko Jakomin, Slovenija,
Drugo i treće mjesto u istoj kategoriji osvojili su Miran Adamič i Dolija 08 d.o.o.

U kategoriji miješanih sorti sorti pobjednim je Josip Matić - Lolo, BiH.
Drugo i treće mjesto u istoj kategoriji osvojili su Loredana Krbavčić i Sunčane elektrane Petrokov d.o.o.

Šampion 2. Festivala maslina u Zagrebu je g.Darko Jakomin sa osvojenih 97,21 boda.
U kategoriji natjecanja Udruga pobjednik 2.Festivala maslina je Udruga "Ulika" Medulin.

Druga i treća Udruga su Zagrebački maslinarski institut i DOSI Koper ( www.zagreboliveinstitute.hr)

HRVATSKE MALSLINARSKE REGIJE

www.made-in-croatia,com.hr 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.