Made-in-Croatia, poslovne vijesti


17.travnja 2018.
VIĆE I POVRĆE
Oprez s konzumacijom zbog peasticida

voće i povrće, pesticidi

Pesticidi se najviše zadržavaju na kori koju treba temeljito prati. Najugroženiji su bebe i djeca zbog manje tjelesne težine.

Jabuka ima najviše pesticida od svih drugih vrsta voća i povrća, a slijede jagode, grožđe, celer, breskve, špinat i slatka paprika. Rezultati su to istraživanja koje je provela američka neprofitna ekološka udruga EWG, a zabrinjava podatak da se ostaci pesticida ne mogu potpuno ukloniti ni temeljitim pranjem. Najnoviju listu "Dirty dozen" za 2015. godinu stručnjaci su složili na temelju analize ostataka pesticida koju je provelo američko Ministarstvo poljoprivrede i FDA, dakle riječ je o uvezenom voću i povrću.

- Konvencionalna metoda uzgoja voća i povrća koristi stotine pesticida kako bi uništila potencijalne nametnike i povećala prinos. Mnoge je pesticide znanstvena zajednica povezala s povećanom incidencijom karcinoma, neplodnosti, psihičkih poremećaja i sl. dok se za druge tek otkriva eventualno štetno djelovanje. Stoga je korisno znati koje namirnice sadržavaju više pesticida od drugih te kako postupati s namirnicama da bismo uklonili ili smanjili njihovu koncentraciju - upozorava nutricionistica Darija Vranešić Bender.

Biološki uzgoj

Opće je poznata štetnost pesticida te za njih vrijedi pravilo da treba izbjegavati količine koje su tisuću puta manje od one za koju je utvrđeno da je toksična. Studija provedena u SAD-u 2009. godine otkrila je kako čak 40 posto američke djece ima razinu bar jedne vrste pesticida znatno veću od određene granične vrijednosti tisuću puta manje od toksične koncentracije.

Zbog manje tjelesne mase djeca su osobito rizična populacija jer čak i malene količine toksičnih pesticida mogu imati štetan učinak na njihove organe i organske sustave.

- Budući da su dojenčad i mala djeca osobito osjetljiva na pesticide, poželjan je odabir hrane iz organsko-biološkog uzgoja. Kako je hrana iz organsko-bioločkog uzgoja skuplja od konvencionalno uzgojene, korisno je znati koje voće zadržava najviše pesticida, a koje najmanje - tumači nutricionistica Vranešić-Bender.

Pranje vode i guljenje

Pranje vodom i guljenje Iako pesticidi mogu doprijeti i u voćku, najviše se zadržavaju na kori, odnosno površini. Tragovi pesticida u samom voću ili povrću termičkom će se obradom vjerojatno razgraditi jer su novije skupine pesticida vrlo termolabilne.
Istraživanja su pokazala da se pesticidi izvana mogu isprati vodom. Nautricionistica Darija Vranešić-Bender za uklanjanje savjetuje uobičajen tretman: temeljito pranje, guljenje, ribanje četkicom, uklanjanje gornjeg sloja ispod kore.

Lista najotrovnijih

1. Jabuke - Od svih uzoraka jabuka koje su prošle test, 99 posto pozitivno je na pesticide; sadrže i do 56 vrsta različitih kemikalija.
2. Breskve - Čak 85,6 posto različitih vrsta breskvi na tržištu sadrži dvije ili više vrsta pesticida, sa 57 vrsta različitih hemikalija. 3. Nektarina - Svaki uzorak uvezenih nektarina pozitivan je na neke vrste pesticida, a 90,8 posto njih sadržavalo je dvije ili više vrsta pesticida.
4. Jagode - U njima je otkriveno 13 različitih pesticida.
5. Grožđe - Na jednom uzorku pronađeno je čak 15 vrsta pesticida.
6. Celer - Kontaminiran sa 13 hemikalija.
7. Spanač - Sadrži različite kombinacije pesticida.
8. Slatka paprika - Gotovo 69,4 testiranih paprika sadržavalo je više vrsta pesticida.
9. Krastavci - Tretirani s čak 68 % različitih pesticida.
10. Cherry paradajz - Jedan uzorak paradajza zagađen je sa 13 različitih kemikalija.
11. Grašak - Jedan uzorak graška tretiran je sa 13 vrsta hemijskih sredstava.
12. Krompir - Krompir prosječne težine imao više vrsta pesticida od bilo koje druge hrane.





jutarnji.hr/ made-in-croatia.com.hr
foto:






 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.