Made-in-Croatia, poslovne vijesti


31. ožujka 2017.
SAJAMSKE MANIFESTACIJE
Počeo proljetni sajam u Gudovcu kod Bjelovara

sajam u Gudovcu

Jutros je otvoren jubilarni 20. proljetni međunarodni bjelovarski sajam. Održava se u vremenu od 31. ožujka - 02. travnja 2017. na već tradicionalnom Sajamskom prostoru Gudovac pored grada Bjelovara.

Sajam je u ime ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića otvorio državni tajnik Tugomir Majdak koji je najavio suradnju s NR Kinom o izvozu hrvatskih proizvoda u tu zemlju.

"Sljedeće godine u ovo vrijeme, na otvaranju 21. proljetnog sajma siguran sam da ćemo se moći pohvaliti većim brojkama izvoza u Kinu. Uskoro izlazimo i s prijedlogom Zakona o poljoprivrednom zemljištu i nepoštenoj trgovačkoj praksi kada ćemo napokon moći regulirati tko dobiva zemlju i da ona ode u prave ruke, pogotovo mladim poljoprivrednicima.

Cilj je povećanje obradivih površina

Kroz Program ruralnog razvoja i raspoložive investicije mnogo mladih ima priliku razviti svoja gospodarstva i na to ih potičemo informacijama i edukacijama.

Cilj nam je i povećati broj obradivih površina u Republici Hrvatskoj", rekao je Majdak.

Više od 50 tisuća posjetitelja

Manifestacija koja se uz jesenski sajam smatrala sporednom, dosegla je proteklih godina ogroman broj izlagača. Ako je suditi po prošlogodišnjim brojkama posjetitelja, očekuje se da će ove godine broj biti i veći! Očekuje se dolazak više od 50 tisuća posjetitelja iz različitih zemalja.

U sklopu sajma održava se i Drvni svijet - prezentacija opreme za šumarstvo i drvne tehnologije te Mladi poljoprivrednici. Međunarodni dani mladih poljoprivrednika na sajmu mjesto je gdje mladi menadžeri u agrobiznisu imaju priliku promovirati svoje, ali i prikupiti kvalitetne ideje drugih stranih i domaćih poljoprivrednika.

Šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje

Proljetni sajam obuhvaća cjelokupan program poljoprivredne mehanizacije brojnih robnih marki, zaštitnih sredstava za bilje, sjemenje. Upravo na ovoj priredbi predstavljenii su noviteti u poljoprivredi. Izloženi su poljoprivredni strojevi, šumarska mehanizacija i traktori domaće proizvodnje.

Rekordan po broju izloženih poljoprivrednih strojeva

"Pozdravljam vas i zahvaljujem što ste došli u tako velikom broju. Odmah mogu najaviti kako je ovaj sajam rekorder u broju izložene poljoprivredne mehanizacije. Najavljujemo i održavanje Drvnog svijeta koji će ponuditi sve najbolje od šumarske mehanizacije" poručio je direktor sajma Davorin Posavac koji je pohvalio suradnju s Udrugom mladih poljoprivrednika, HUMP jer su im upravo mladi poljoprivrednici najvažniji i u njihovim je rukama budućnost poljoprivrede. Za njih će biti održana brojna predavanja.

Među najboljim EU sajmovima

Bjelovarski sajam već dvije godine član je priznate međunarodne organizacije EURASCO koja okuplja najuspješnije i najbolje europske sajmove, saznali smo na otvorenju. Iz godine u godinu inovativan i zanimljiv, privlači velik broj izlagača pa se tako na proljetnoj manifestaciji očekuje čak 500 izlagača iz 15 zemalja.

Gradonačelnik Bjelovara Antun Korušec poručio je kako proizvod hrvatskog sela može biti konkurentan. "Moramo smanjiti kamate na poljoprivredne kredite. Jedino tako možemo dati vjetar u leđa razvoju poljoprivrede i domaćeg proizvoda te je nužno povezati turizam i agrar tako da se naši proizvode nude turistima i na jadranskoj obali, kao i na seoskim turističkim gospodarstvima", poručio je.

Qu Dongyuo: "Tako mala zemlja za tako raznovrsnom hranom"

Izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede Narodne Republike Kine na čelu sa zamjenikom ministra Qu Dongyuom sudjelovalo je na svečanom otvorenju bjelovarskog sajma. On je tom prilikom izjavio: "Jeo sam hrvatski doručak i ne mogu vjerovati da tako mala zemlja može proizvesti tako raznovrsnu gastro ponudu."

Kako je bilo u prvim minutama otvorenja Proljetnog sajma u Bjelovaru, pogledajte u Foto prilogu!agroklub.com / made-in-croatia.com.hr
foto:
 

 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.