Made-in-Croatia, poslovne vijesti


05.travnja 2016.
REGISTRIRAN NA EU RAZINI
Poljički soparnik zaštićen na zajedničkom EU tržišru

Poljički soparnik, zaštičen na EU tržištu
Poljički soparnik(foto:hrt)

Poljički soparnik novi je hrvatski prehrambeni proizvod koji je dobio oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla na razini EU-a i to je 10.proizvod koji je Hrvatska zaštitila na zajedničkom EU tržištu.

Zaštita poljičkog soparnika temelji se na dugoj tradiciji proizvodnje.To je obredni svečani pekarski proizvod, namijenjen siromašnima, s područja nekadašnje Poljičke Republike, čija proizvodnja datira još iz doba turskih pohoda na priobalje i Dalmatinsku zagoru.


U osnovi je to vrlo jednostavno jelo, izrađen od mekog pšeničnog brašna, blitve, luka, maslinova i suncokretova ulja, češnjaka, soli te vode. Okruglog je oblika, promjera od 90 do 110 centimetara. Površina je namazana maslinovim uljem i tučenim ili sitno isjeckanim češnjakom. Ispečen i namazan reže se na komade, a kriške su u obliku romboida i pašajice. Izvorno se priprema na okruglim drvenim pločama i peče na kominu, no, u nedostatku komina, može se pripremiti i u pećnici.Način spravljanja Poljičkog soparnika

Priprema poljičkog soparnika po receptu g-đe Mira Kuvačić iz poljičkog sela Gata


Sastojci za tijesto:

* 500 g brašna
* 3 žlice maslinovog ulja
* 1/2 žličice soli
* 250 ml vode

Sastojci za nadjev:
* 1 kg blitve
* 1 svežanj peršina
* 1 vezica mladog luka
* 3 češnja češnjaka
* maslinovo ulje
* sol po guštu

Priprema:
Blitvu očistiti, odrezati bijelu stabljiku, tako da ostane samo zeleni dio lista, oprati i dobro osušiti pa narezati na trakice, odložiti u duboku zdjelu i dodati usitnjeni mladi luk i peršin. Sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i odložiti na stranu. 

Potom zamijesiti tijesto: brašno, dvije žlice maslinovog ulja, malo soli, i vode po potrebi. Tijesto se tradicionalno mijesilo rukom, ali može se umijesiti mikserom, dok se ne dobije polutvrdo tijesto. Podijeliti na dva dijela jednake veličine, pa malo ostaviti na stranu da se odmori. 

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu dasku i jednu po jednu razvući u oblik kruga da stane u lim za pečenje. Razvaljanu polovicu tijesta staviti na pobrašnjen lim za pečenje uz pomoć valjaka za tijesto pazeći da kora ne pukne. Rasporediti blitvu, pa preklopiti soparnik drugom korom. Drugu koru prstima razvući da bude jednake veličine kao i donja kora, pa obje zajedno podviti prema limu za pečenje. Vilicom izbosti gornju koru na par mjesta da izlazi para. 

Sopranik peći u već zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta. Soparnik je pečen kada porumeni. Izvaditi ga iz pećnice te premazati maslinovim uljem u koji se doda protisnuti češnjak.


EU oznaka zemljopisnog podrijetla  
EU certifikat,zemljopisno podrijetlo  


made-in-croatia.com.hr 


vezana objava

Nakon Kranjske kobasice, Istarskog terana i pršuta Slovenci svojataju i Varaždinsko zelje. 

Europski povjerenik za poljoprivredu: Nači ćemo rješenje za naziv teran će uvažiti interese Hrvatske

gastro proizvodi OVDJE

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.