Made-in-Croatia, poslovne vijesti19. travnja 2017.
MALI PROIZVOĐAČI
Sirari udruženi u promociji seoskog turizama

hrvatski proizvođači sira

U Karlovačkoj županiji, ne tako davno, bilo je na desetke sirara koji su pokušavali živjeti od prodaje u turističkoj sezoni, uglavnom uz prometnice prema moru. Sada je stanje bitno drukčije - opstali su samo neki - okupljeni u Udruzi "Korni", a uz proizvodnju sira žele ulagati i u seoski turizam.

Danica Mičić
bavi se proizvodnjom kozjega sira. Zbog te svoje ideje prije nekoliko je godina kupila ovo zapušteno imanje od 10-ak hektara. Krenula je sa stadom od 50-ak koza.

Od ovoga se užitka, uz mnogo odricanja i truda ipak može živjeti. Danica je uspjela pokrenuti siranu, još pred 10 godina, a ubrzo nakon toga i kušaonicu. Na dan proizvede 4 do 5 sira, što je godišnje oko 800 do 900 kilograma. Sve ih proda.

U ovom je kraju priroda doslovno netaknuta, u blizini nema ničega. Danica je već pokrenula postupak za dobivanje ekološkog certifikata za kompletnu proizvodnju. No, konačni joj je plan - bavljenje seoskim turizmom, u kojoj će sir biti - samo mamac.

Slično razmišlja i Milan Miščević iz Josipodola. Orijentirao se na prodaju doma. Otvorio je i kušaonicu u kojoj može primati i veće skupine ljudi. Svi sirari, a u Udruzi "Korni" trenutačno ih je 8, mnogo očekuju od Ceste sira. Treba joj samo dobra promocija, organizirani posjeti ili prodaja, jer ono najvažnije - kvalitetu proizvoda, već odavno ima.

Cesta sira karlovačke županije

Otvorena je "Cesta sira“ koja se proteže na području cijele Karlovačke županije i trenutno se na njoj nalazi 10 proizvođača. I ova će cesta zasigurno doprinijeti promociji seoskog turizma tog područja na kojem se dotiču raznolikosti prirodnih osobitosti alpskog, panonskog i kraškog ozemlja. Ljepote Karlovačkkih rijeka Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre, šumovitost gorje Velike i Male Kapele, zelenilo kordunskog krša, tranzitni položaj i bogata povjesna baština trajne su vrijednosti na kojima počiva gospodarsko privređivanje i kvaliteta življenja stanovništa toga kraja.
Ova se županija ponosi autohtonom proizvodnjom sireva malim obiteljskim gospodarstvima koji se prenose s koljena na koljeno već generacijama. Upravo takva proizvodnja temelj je daljeg razvoja Karlovačke ceste sira a s njom i razvoja seoskog turizma. Jedan od prepoznatljivih sireva je sir ŠKRIPAVAC.

made-in-croatia.com.hr)

gastro proizvodi OVDJE 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.