poslovne vijesti


26.siječnja 2018.
ZAŠTITA HRVATSKIH PROIZVODA
Slavonski med zaštičen na europskom tržištu

slavonski-med

Slavonski med zaštićen je na europskom tržištu i nosi oznakom izvornosti na razini Europske unije.

Slavonski med upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Provedbena uredba komisije (EU) 2018/95 od 9. siječnja 2018.o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla („Slavonski med“- ZOI). objavljena je u Službenom listu EU L 17 od 23. siječnja


Zaštita proizvoda Slavonski med temelji se na njegovoj kvaliteti, zajedničkim svojstvima karakterističnim za Slavonski med te na području proizvodnje. Područje proizvodnje Slavonskog meda obuhvaća cijelu Slavonsku regiju koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, a koju omeđuju tri rijeke, Drava na sjeveru, Sava na jugu i Dunav na istoku.

Zaštita naziva povećava vidljivost ovog proizvoda i predstavlja ga na tržištu od 500 potencijalnih potrošača a svaka bočica Slavonskog meda moći će se ubuduće označiti posebnim logom koji označava zaštitu izvornosti.

Inače, ovo je 19. hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen u EU-u do sada. U tom elitnom društvu nalaze se još Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Krčki pršut, Neretvanske mandarine, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Paška sol, Varaždinsko zelje, Šoltansko maslinovo ulje, Slavonski kulen i Međimursko meso ‘z tiblice, a ovo je prvi med među njima.SVOJSTVA SLAVONSKOG MEDA

„Slavonski med“ je med koji proizvode medonosne autohtone sive pčele (lat. Apis mellifera carnica – podtip panonski) iz nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, daju mu vlastite specifične tvari, pohranjuju, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.

Zajednička svojstva karakteristična za ,,Slavonski med'', a koja utječu na kvalitetu proizvoda su postotak vode i količine hidroksimetilfurfurala (HMF). Postotak vode u ,,Slavonskom medu'' iznosi maksimalno 18,3 % dok je količina HMF maksimalno 16,5 mg/kg. Također je specifično prisustvo peludi biljnih vrsta iz porodica Brassicaceae, Robinia spp. i Rosaceae u ''Slavonskom medu'', kao prateća pelud (najmanje 16 %) ili sporedna pelud ( najviše 15 %). Količina saharoze za ''Slavonski med'' je ispod propisanih vrijednosti.


TRADFICIJA PROIZVODNJE DUGA 130 GODINA

Proizvodnja meda ima dugu tradiciju i ugled pa tako pčelari u Slavoniji nastavljaju tradiciju proizvodnje meda dugu 130 godina. Tijekom dugogodišnjeg pčelarenja na području regije Slavonije razvijalo se i prenosilo znanje o pčelarstvu kroz praksu, vještine, sposobnosti i znanje ljudi.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim i pedološkim uvjetima i obilju biljnih medonosnih vrsta na slavonskim pašnjacima, livadama, poljima i u prostranim šumama te u naplavnim ritovima i močvarama oko rijeka Save, Drave i Dunava, autohtone sive pčele (lat. Apis mellifera carnica, podtip panonski) su tisućljećima olako pronalaze izdašnu nektarsku i peludnu pašu. Stvoreno je jedinstveno agro-ekološko područje koje omogućuje ,,Slavonskom medu“ da se ističe kao čisti sortni med. Kao takav je prepoznat i cijenjen na tržištu.

“Slavonski med” prema načinu proizvodnje je med u saću, med sa saćem ili dijelovima saća i vrcani, a obuhvaća:

  1. Med od bagrema
  2. Med od lipe
  3. Med od uljane repice
  4. Med od suncokreta
  5. Med od kestena
  6. Cvjetni med
  7. Medun hrasta sladuna.POSTIUPAK ZAŠTITE SLAVONSKOG MEDA

Udruga proizvođača Slavonskog meda iz Virovitice, pokrenula je nacionalni postupak zaštite naziva „Slavonski med“ kao zaštićena oznaka izvornosti 2015. godine, a 2016. godine je naziv „Slavonski med“ zaštićen u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za registraciju naziva „Slavonski med“ na razini Europske unije je upućen Europskoj komisiji u rujnu 2016. godine.

Dana 23. siječnja 2018. godine objavljena je u Službenom listu Europske unije L 17 Provedbena Uredba Komisije (EU) 2018/95 o upisu naziva „Slavonski med“ – zaštićena oznaka izvornosti u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.U PROCEDURI ZAŠTITE

U proceduru smo poslali i Varaždinski klipič, Bjelovarski kvargl i Rudarsku greblicu, jedinstvene delicije karakteristične za pojedine dijelove naše domovine. Zaštita naziva je ponajprije priznanje tradicije i specifičnosti od koje koristi imaju i proizvođači i potrošači. No, zaštita naziva povećava vidljivost naših proizvoda i predstavlja nas na tržištu od 500 milijuna ljudi. Ovogodišnja turistička sezona bila je rekordna u svakom pogledu, no ja ću kao ministar poljoprivrede biti zadovoljan tek onda kad će potražnju u ugostiteljskim objektima pratiti domaća proizvodnja, između ostalog i proizvoda zaštićenog naziva.“, izjavio je ministar poljoprivrede Tolušić.

Oznaka zemljopisnog podrijetla EU

EU oznaka zemljopisnog podrijetla
koju nose zaštičeni proizvodi

 

made-in-croatia.com.hr
foto:

 

  

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.