07.studeni 2016.
ZAŠTITA PODRIJETLA PROIZVODA
Slovenci osporavaju Hrvatskoj i međimursku zlevanku

Od kukuruzne krupice može se pripremiti i zlevanka, koja bi nakon kranjske kobasice, terana i varaždinskog zelja, mogla izazvati nove prijepore između dviju država. Naime svojataju je i žele zaštititi kao izvorno jelo u skladu s europskim propisima i (slovenski) Prekmurci, i Hrvati gdje se ona tradicionalno priprema od Međimurja do Podravine.
Kukuruzna krupica, brašno, jaja, šećer samo su neki od sastojaka popularne međimurske zlevanke, ili - zlevke. Prisutna je i u varaždinskome kraju, Zagorju - ali i Sloveniji. Pa su se tamošnji etnolozi potrudili te promoviraju zlevanku kao - slovenski specijalitet.
Tako od Lendave, Murske Sobote do Ptuja organiziraju 'Zlevankijadu', a govori se i o zaštiti zlevanke na razini Europske unije - kao proizvod sa zemljopisnim podrijetlom - u Sloveniji.
Ne slažu se s time Međimurci koji smatraju da je zlevanka vezana uz ovaj kraj. Premda su kulturno, ali i kulinarski Međimurje i Prekmurje - slični.
A Slovenci su kod zaštite podrijetla mnogo angažiraniji i zbog toga efikasniji. Mi još uvijek - spavamo. U našoj udruzi još nije bilo nekoga tko bi se javio da idemo s tim u zaštitu, ali drugi tjedan ćemo imati sastanak na kojem je tema zaštita autohtonih proizvoda, rekla je Jasmina Belošević iz Udruge za zaštitu autohtonih proizvoda.
Nakon Piranskog zaljeva, blokade ulaska u EU i migrantske krize, ukusno tijesto hrvatskih i slovenskih domaćica lagano postaje novi spor dviju zemalja.
hrvatski proizvodi zaštićeni na zajedničkom EU tržištu OVDJE
RECEPT ZA PRIPREMU MEĐIMURSKE ZLEVANKE slatka ili slana
Potrebno:
- 4 jaja
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 25 dag pšenične krupice (grisa)
- 2 dl kiselog vrhnja
- 2 dl jogurta
- 25 dag bijelog kravljeg sira
- žličica praška za pecivo
Priprema:
- Pjenjačom izlupati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati vrhnje i jogurt pa postepeno umiješati pšeničnu krupicu i prašak za pecivo. Na kraju dodati vilicom zgnječen sir i dobro promiješati.
- U lim obilno premazan maslacom uliti smjesu pa peći na 175ºC 45 minuta.
- Zlevanka će se tijekom pečenja uzdignuti, ili na rubovima ili u sredini, ali neka vas to ne brine jer će se hlađenjem spsutiti i biti u ravnini.
- Poslužiti toplu posipanu šećerom u prahu ili premazanu domaćim pekmezom.
made-in-croatia.com.hr
vezana objava
Nakon Kranjske kobasice, Istarskog terana i pršuta Slovenci svojataju i Varaždinsko zelje.
Europski povjerenik za poljoprivredu: Nači ćemo rješenje za naziv teran će uvažiti interese Hrvatske
gastro proizvodi OVDJE |