Made-in-Croatia, poslovne vijesti


24.siječnja 2016.
ZAŠTITA PROIZVODA NA EU TRŽIŠTU
Mišljenje EU komisije:Teran je hrvatski

vino-teran

Europska komisija dala je mišljenje i samo je pitanje dana kad će hrvatski vinari bez straha od Slovenaca ponovno proizvoditi i plasirati svoj teran diljem EU, pa i, htjeli to oni ili ne – i na slovenskim policama, piše vecernji.hr. Istarske vinare obradovala je ta vijest jer to znači i dalje slobodno korištenje naziva teran na etiketama za njihovo vino. Akt se mora još službeno donijeti, no vinari vjeruju u pozitivan ishod.

To bi značilo kraj višegodišnjeg spora sa Slovenijom koja je pod imenom teran oznakom izvornosti zaštitila vino od sorte refošk - i time onemogućila našim vinarima da ga koriste.

Teran bi se, najvjerojatnije, prodavao s oznakom izvornosti Hrvatska Istra, a ispod toga na etiketama bi manjim slovima pisalo teran. Za vinare prihvatljivo rješenje. Uz njih je na sastanku ministara poljoprivrede članica Eurospke unije, stalo naše ministarstvo. Hrvatska i naši proizvođači terana u Istri imaju pravo koristiti taj naziv kroz zaštite oznake izvornosti. To nije nešto što Hrvatska koristi od danas nego puno, puno prije osamostaljenja i Hrvatske i Republike Slovenije, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.


Poklon paketi s eno i gastro proizvodima potražite-OVDJE


Reakcije iz Slovenije

Slovenija tvrdi kako bi usvajanjem delegiranog akta kojim bi se hrvatskim vinarima iz Istre to omogućilo u suprotnosti s europskim pravilima i regulativom o zaštiti vinskih sorti.
Sastanak koji je u četvrtak, 12 siječnja održao slovenski ministar poljoprivrede Dejana Židana s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom neslavno je završio. Židan je nakon sastanka za STA izjavio kako ne isključuje ni tužbu protiv Europske komisije jer sumnja kako ona u sporu favorizira Hrvatsku.

– Ako se to pokaže točnim, bilo bi to šokantno i skandalozno i Slovenija bi tužila EK – zaprijetio je Židan. Uvjeren je kako borba za teran predstavlja i borbu za položaj Slovenije u EU te će pravo na teran koji je ekskluzivno zaštitila kao svoje vino s geografskim podrijetlom na razini EU “beskompromisno” braniti na sudu.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec podržao je u petak najavu ministra  Židana da će Slovenija tužiti Europsku komisiju ako ona usvoji delegirani akt kojim će se hrvatskim proizvođačima  terana omogućiti daljnje korištenje naziva te vinske sorte.

“Što se tiče terana, imam puno povjerenje u ministra Židana i uvjeren sam da će povući sve potrebne pravne poteze.

Ako bilateralni dogovor ne bude moguć, onda do pravih rješenja mora doći pravnim sredstvima”, kazao je Erjavec u petak novinarima u Ljubljani, dodavši da takvo stajalište trebaju poduprijeti vlada, premijer i ministarstvo vanjskih poslova koje je u stalnom kontaktu s ministarstvom poljoprivrede.

Erjavec je kazao da i on dijeli sumnju kako je u pozadini prijedloga delegiranog akta kojemu se Slovenija protivi tajni dogovor Europske komisije i Hrvatske bez znanja Slovenije, do kojega je došlo prije ulaska Hrvatske u EU, odnosno tijekom njenih pristupnih pregovora, kako bi se zaobišla slovenska zaštita kraškog terana za koji je Slovenija dobila zaštitu geografskog podrijetla, pa ga hrvatski vinari ne bi trebali proizvoditi niti prodavati.

“Očito su u prošlosti (Hrvatskoj) bila dana neka obećanja, ali sam siguran da takve postupke možemo spriječiti korištenjem pravnih sredstava”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova.

hrt/ vecernji.hr/hia
foto:Zbog za nas pozitvinog rješenja Slovenija najavljuje tužbu protiv Europske komisije. 
 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.