Made-in-Croatia, poslovne vijesti


06.studeni 2018.
TREĆA ZAŠTIĆENA PASMINA U HRVATSKOJ
Svinja banijska šara spašena od izumiranja i zaštićena

svinja-banijska šara

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak je u Petrinji predstavnicima Udruge uzgajivača banijske šare uručio rješenje kojim je ta vrsta svinja priznata kao nova izvorna i zaštićena pasmina.

Tim je banijska šara, uz crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju, treća priznata zaštićena pasmina svinja u Hrvatskoj.

Izvorne i zaštićene pasmine svinja su jedinstveno genetsko nasljeđe koje je stvarano stotinama godina te je njihovo očuvanje značajno s povijesnog, gospodarskog, kulturnog i znanstvenog stajališta. Povijesno gledano, uzgojno područje Banijske šare svinje bilo je vezano uglavnom uz područje Banovine i dijelove Lonjskog polja. Karakteristika vanjštine pasmine je prisutnost nepravilnih crnih šara razbacanih po tijelu životinje koje se jasno odvajaju od ostatka tijela koji je prekriven bijelom i dio sivom dlakom. Karakterističan je oblik i položaj ušiju, klopav do poluklopav te usmjerenost prema naprijed.


Postupak priznavanja autohtone pasmine počeo je prije 10-ak godina na poticaj samih uzgajivača, a prije tri godine u nj su se uključili akademska zajednica i druga stručna tijela jer je trebalo zadovoljiti strogu proceduru definiranu Pravilnikom o sojevima hibrida.

Ministar je imenovao povjerenstvo koje je utvrdilo kako su ispunjeni svi kriteriji za priznavanje autohtone hrvatske pasmine. Nakon što je utvrđeno da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, povjerenstvo je donijelo odluku koju je potpisao ministar poljoprivrede.
"Prije 50-60 godina ovdje je sve bilo prepuno ove vrste svinja, ali je ona vremenom gotovo potpuno iščeznula. Zahvaljujući projektu Udruge uzgajivača, koji su sačuvali nekoliko primjeraka, i Grada Petrinje, koji je dao poticaj i prva sredstva, došli smo do toga da se ova pasmina spasi od zaborava, da dobije zaštitu", rekao je Tolušić.

Istaknuo je kako to ujedno znači i veće poticaje za uzgajivače jer su meso i prerađevine od takve svinje prepoznati, što proizvođačima omogućuje veću zaradu.

Na pitanje novinara o nezavidnom stanju hrvatskoga svinjogojstva, ministar je odgovorio kako je cjelokupno stočarstvo u svojevrsnoj krizi. "Danas vidimo rezultate 10-15 godina loše politike u stočarstvu. Međutim, ono što danas radi hrvatska Vlada i Ministarstvo poljoprivrede nećemo vidjeti danas, nego kroz neko duže vrijeme, kada očekujemo dobre i pozitivne rezultate", rekao je.

Predsjednik Udruge uzgajivača Mladen Čačić izrazio je zadovoljstvo što je 20-ak članova udruge spasilo banijsku šaru od izumiranja.

Ovaj će čin, kako je rekao, biti i poticaj stočarima Banije da ustraju u uzgoju banijske šare. Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović je istaknuo kako je namjera da Banovina ponovno bude prepoznatljiv stočarski kraj, kao nekada. Dodao je kako će s Gavrilovićem, nekad vodećim nositeljem svinjogojstva u široj regiji, nastojati postići dogovor o suradnji, koji je, nažalost, dosad izostao.

Hrvatska ima četrnaest proizvod koji nose EU certifikat. 


vezana objava
hrt/made-in-croatia.com.hr 


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.