Made-in-Croatia, poslovne vijesti

07.svibnja 2018.
OBRTI I ZANATI

Tradicija izrade i primjene bukare i suska


bukara

U Hrvatskoj i okruženju najčešći napitak su vino i voćne rakije. U davnoj prošlosti, a nerijetko i danas, ovo se piće posluživalo u drvenoj posudi zvanoj bukara.


POVIJST BUKARE

Definicija bukare je kratka i jednoznačne. Riječ je o drvenoj posudi "krigli" iz koje se pije vino. Ipak daleko od toga da je ona samo posuda.Ona je postala sinonim za ispijanje bina, vesela sijela i neka dobra stara vremena. U našem narodu bukara je opjevana jednako kao vino ili lijepa djevojka i zbog toga živi u kolektivnom sjećanju.

Tradicionalno bukara je posuda od najmanje 05L a najčepće od 1L ili više, tako da je obično služila kao zajednička posuda za vino, te bi kružila od osobe do osobe. Bukare su rađene i manje od par decilitara, uglavnom za bevandu a manje za lozovaču. Iz bukare se pila i bikla ( mlado vino miješano s kozijim mlijekom). Kaže se i najgore vino u Bukari od smrke bi bilo lijepoga okusa. Sama smrika je davala ugodnim mirisom.

Uz bukaru vezano je još ime pot, ali pot je rađen od metala.


Bukara se izrađuje isključivo od smrekovog drva i ima konkavan oblik. Šmrekva ili smreka je zimzeleno drvo koje prevladava u dalmatinskom kršu. Ima specifičan i ugodan miris i jako je zdravo.

Tradicijski izrada i primjena bukare vezana je za Liku, Dalmaciju i susjednu Hercegovinu te druge krajeve u kojima se proizvodilo i pilo vino.

TRADICIJA IZRADE BUKARE

Za izradu bukare koriste se uglavnom tradicijski alati. Prije no što počne izrada proizvoda potrebno je pronaći pravu smreku koja se pila a zatim se suši,najčešće na tavanu. Kad se drvo dobro osuši , a ponekad to traje i do godinu dana , pristupa se izradi bukare. Može se izrađivati i od orahova drva što uglavnom ovisi o proizvođaču jer svaki majstor ima svoju tehniku proizvodnje.

U početku je bukara bila zemljana posuda jednakog oblika (nešto slično je ostalo po imenu Bukaleta).
Tradicija izrada drvene bukare traje već stoljećima i održala do danas. Vrste bukara i sama izrada se razlikovala od područja do područja ovisno gdje je proizvedena u Dalmatinskoj zagori , Bukovici, Like, Istri, Hercegovini pa i šire. Njeno podrijetlo je vrlo delikatno, neki kažu da je potekla još od Grka, ali to je samo jedna od mnogobrojnih teza.

Bukara je najčešće izrađivana cijela od drva skupa s ručkom( držaćem). Ovakva bukara se zove i Susak. Susak se ne drži za ručku nego se zagrli , reći će Ivan Tomić koji ga proizvodi na području Drniša (selo Siverić).

U nekim dijelovima umjesto drvene ručke „lajsne“ za ručku bi posluužio obrađeni rog od neke grane . Nakon Drugog svjetskog rata bukara je rađena s metalnim obručima .Prema nekim predajama zrakoplovi koji su bili srušeni, iskorištavao se njihov materijal od kojeg su bili sačinjeni. Sav metal bi se iskorištavao za izradu kojekakvih alata ili pribora za jelo , pa tako i metalni obruči za samu Bukaru. Metalni obruči na bukarama u izradi su zadržani do danas. (izvor:narodni.net)

Tradicija Like: lička kapa, lička torba i bukara

Drvena ambalaža

Suveniri od drva
made-in-croatia.com.hr
foto:
MIC

1
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.