Made-in-Croatia, poslovne vijesti24.travnja 2017.
HRVATSKI PROIZVODI
Travanj je mjesec zaštićenih hrvatskih proizvoda


travanj, mjesec zasticenih hrvatskih proizvoda


Hrvatska s 19 zaštićenih proizvoda dijeli 11.mjesto, sBelgijom i Slovačkom, po broju zaštićenih oznaka izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta registriranih u Europskoj uniji.


Dan zaštićenih hrvatskih proizvoda

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

Danas Republika Hrvatska sa 19 registriranih naziva proizvoda, zajedno sa Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto po broju zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta registriranih u Europskoj uniji. Svaki kraj lijepe naše ima proizvod koji je jedinstven u svijetu, to je naša tradicija i naše bogatstvo“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.Obilježavanje Dana zaštićenih proizvoda

Obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda tijekom travnja provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Gradom Zagrebom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Klasterom hrvatskog pršuta te Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Turističkom zajednicom grada Splita, a provodit će se niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

ZAGREB

Građani i posjetitelji Zagreba 13. i 14. travnja imqali su priliku voziti se u tramvaju s oznakom hrvatskih zaštićenih proizvoda, a u večernjim satima na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, mogli su vidjeti igru vode i svjetlosti s reporduciranjem znakovi za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo ti znakovi raspoznaju zaštićene proizvode od drugih sličnih proizvoda na tržištu.

DUBROVNIK

Grad Dubrovnik domaćin je ovogodišnjih „Dana hrvatskog pršuta“ u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta , 13. travnja održan je stručni i poslovni skup posvećen pršutu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske gospodarske komore te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i Veterinarskog zavoda Split. U sklopu „Dana hrvatskog pršuta“ u Dubrovniku, na Stradunu je 14. travnja organizirana prodajna izložba pršuta gdje su posjetitelji mogli kupiti i kušati sva četiri zaštićena pršuta odnosno Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

ZAVRŠNICA U SPLITU

Ovogodišnje obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda završeno je Sajmom hrvatskih zaštićenih proizvoda na splitskim Prokurativama.Sajam je održan 27. i 28. travnja 2018. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, a uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Na Sajmu su bili izloženi hrvatski zaštićeni proizvodi kao i oni koji će to tek postati.


SERIJAL POŠTANSKIH MARKA SA ZAŠTIĆENIM HRVATSKIM PROIZVODIMA


Dodatna zanimljivost je i da Hrvatska pošta, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, ove godine 12. travnja po prvi puta izdala je prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodisa motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda. Marke će se također moći vidjeti i kupiti na Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Educiranost i informiranje potrošača ključan je čimbenik u promociji zaštićenih proizvoda, a u čiju se realizaciju moraju zajednički uključiti proizvođači, lokalna zajednica i sva nadležna tijela. Samo tako podignut će se svijest o značaju zaštićenih proizvoda, njihovoj kvaliteti i autentičnosti, a koju jamči znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se mora nalaziti na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda.


Hrvatski proizvodi koji su u postupku zaštite na EU tržištu

1. Istra
2. Paška sol
3. Lička janjetina
4. Zagorski mlinci
5. Bjelovarski kvargl
6. Rudarska greblica
7. Varaždinski klipič
8. Paški sir

Do kraja 2018. godine očekuje se zaštita ovih 8 proizvoda. U postupku koji vodi Europska komisija je njihova registracija.
Proizvodi će biti registrirani s zaštićenom oznakom izvornosti ili sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.
No tu nije kraj, hrvatska priča ide i dalje, do kraja godine Europskoj komisiji uputiti će još 10 novih zahtjeva za registracije oznaka na razini Europske unije. Za njih je u tijeku nacionalni postupak zaštite naziva.

 

HRVATSKA BI TREBALA BRANDIRATI HRANU


agrobiz.vecernji.hr / made-in-croatia.com.hr
foto:


 

 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.