poslovne vijesti


06.studeni 2017.
SAJAM VINARA I VINOGRADARA
U Primoštenu održana 27.Sabatina , podijeljene nagrade


Sabatina 2017.

Tradicionalni 27. međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina 2017. održan je u primoštenskom hotelu "Zora" , trajao je od 2. do 5.studenog. Proslava je započela sadnjom mlade loze ispred hotela.

Sabatinu je službeno otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik premijera i pomoćnik ministra poljoprivrede. Tom prilikom najavio je novi Zakon o vinu, koji bi trebao biti donesen u trećem kvartalu 2018., te nacionalni program pomoći sektoru vina u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz takozvane europske Vinske omotnice.

Ova primoštenska proslava završetka berbe po mnogo čemu je posebna jer se održava u ozračju 110. obljetnice Zadružnog saveza Dalmacije – istaknuo je njegov predsjednik Lordan Ljubenkov.

Na ovogodišnju Sabatinu pristiglo je dosad najviše uzoraka vina čak 420.

Već prvog dana podijeljene su i prve nagrade i priznanja: za afirmiranje Sabatine nagradu "Zlatno pero" dobio je novinar "Privrednog vjesnika" Jozo Vrdoljak. Povelju je dobila i Poljoprivredna zadruga Vis osnovana daleke 1902. godine, a uzornim vinogradarom proglašen je predsjednik primoštenske Udruge vinara, vinogradara i maslinara Ante Gracin, koji zajedno sa svojim sinom enologom dr. Leom Gracinom ima malu ekskluzivnu vinariju, a zaslužan je za revitalizaciju poznatog primoštenskog vinogorja Bucavac, koje je pod trajnom zaštitom Ministarstva kulture, a uskoro i UNESCO-a.

Priznanje "Mate Bobanović" dobio je Jozo Rabušić Putniković s Pelješca, za 30-godišnje unaprjeđivanje vinarstva i zadrugarstva.

Zadržni savez Dalmacije poveljom "Zlatan Plenković" nagradio je mladog primoštenskog vinara Radoslava Županovića koji s ocem Antom u vlastitom OPG-u u Kruševu proizvodi vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje. Nagradu koja nosi ime njegovog oca uručio mu je također mladi vinar – Nikola Plenković.

Pregršt nagrada i priznanja bilo je na prvoj večeri Sabatine, pa je tako Željko Katuša, za životni doprinos vinogradarstvu, dobio priznanje "Stjepan Bulić".

Hrvatska udruga vinskih gradova "Zlatnu amforu" Sabatine dodijelila je Općini Ston, a prof. dr. Ante Kolega je za 50-godišnji rad i edukaciju mladih vinara dobio priznanje "Stanko Ožanić".

Prvog dana Sabatine otvoreni su sajam vinogradarstva i vinarstva, burza i izložba vina i proizvoda od grožđa i vina, te proizvoda s oznakom HOP (Hrvatski otočni proizvod). (slobodnadalmacija.hr)
Nagrađeni vinari pozvani u Bruxelles

Šampionom autohtone sorte Pošip proglašen je „Pošip Marko Polo 2016.“ poljoprivredne zadruge Čara s otoka Korčule dok je šampion autohtone sorte Plavac „Dingač, berba 2012. Matuško vina d.o.o. Potomje“ iz Pelješca.

Jedna od pokroviteljica ovogodišnje Sabatine hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir šampione autohtonih sorti je nagradila putom u Bruxelles i posjetom EU institucijama koji će tako dobiti priliku predstaviti svoja vina hrvatskih autohtonih sorti i u samom srcu Europe.


Vinari i vinogradari istaknuli svoje probleme

Prethodnoga dana, Marijana Petir je s vinarima i vinogradarima održala panel „Budućnost zajedničke poljoprivredne politike EU i izazovi za Hrvatsku“, a u prostoriji u kojoj se tražilo mjesto više odvijala se živa rasprava.

Naši vinogradari i vinari istaknuli su potrebu promjene državne politike prema poljoprivredi koja se mora promijeniti radi ostanka mladih u Hrvatskoj, ali i bolje povezanosti proizvodnje hrane i turističke ponude, za što se zalaže i Petir. Ona je napomenula kako je proizvođački sektor fragmentiran te je važno da se proizvođači povežu u zadruge i proizvođačke organizacije kako bi bili konkurentniji i imali bolju pregovaračku poziciju prema Vladi, ali i trgovačkim lancima te kako bi postali poželjan partner uslužnom sektoru.

Kad je u pitanju korištenje sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. tzv. „Vinske omotnice“, proizvođači vina požalili su se da je iz nje do kraja protekle godine iskorišteno svega 11 posto zbog prenormiranosti propisa i neusklađenosti zahtjeva ministarstava s realnim stanjem na terenu. Sudionici rasprave iskazali su i nezadovoljstvo promjenama pravilnika neposredno prije natječaja, kao i odgađanjem raspisivanja natječaja za pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja. Hrvatskoj je iz Vinske omotnice namijenjeno 57 milijuna eura, a za razliku od ostalih fondova, sredstva planirana u jednoj godini potrebno je i potrošiti, što znači da je svake godine bilo na raspolaganju nešto više od 11 milijuna eura. Petir je rekla da dijeli njihovu zabrinutost jer je od 2,4 milijarde eura koliko imamo u Programu ruralnog razvoja do 2020. godine za sada iskorišteno manje od 15%, a hrvatsko selo i poljoprivreda vape za investicijama. Odgovarajući na pitanje o odlasku mladih sa sela, ona je rekla da je najveći problem onima koji bi se i željeli baviti poljoprivredom činjenica da našim tržištem vlada nepoštena trgovačka praksa koja uzrokuje nesigurnost kod poljoprivrednika da će svoj proizvod moći prodati po poštenoj cijeni.

Otočki vinogradari istaknuli su problem nepoštivanja rokova plaćanja od strane hotelijera koje čekaju i po godinu dana. Petir je rekla da se EU direktiva o plaćanju mora poštivati i da je propisani rok 30 dana. Osim što mladi odlaze s otoka, a i pitanje poljoprivrednog zemljišta nije riješeno, poljoprivrednici se bore i s divljači, osobito divljim svinjama koje im uništavaju vinograde, urod i nanose milijunske štete. Petir je ovom prigodom pozvala sve vinogradare i vinare da se uključe u javnu raspravu o promjeni Pravilnika o lovostaju Ministarstva poljoprivrede otvorenu nakon što je ona s problemom rastuće populacije divljih svinja upoznala i Europsku komisiju, a nakon toga pozvala Vladu, a posebice Ministarstvo poljoprivrede da u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom i Hrvatskom poljoprivrednom komorom pronađe rješenje ovog problema.

Načelnica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore (HGK) Božica Marković istaknula je potrebu zastupanja hrvatskih interesa na europskoj razini te je rekla kako u HGK iznimno cijene sva zalaganja zastupnice Petir u Europskom parlamentu. Kad je u pitanju sektor poljoprivrede i ZPP, ona je napomenula kako je „Hrvatska za razliku od starih zemalja članica na 45 posto podjele proračuna za prvi stup, tj. potpore, a na drugom stupu ima 65 posto dok je kod starih članica odakle nam pristižu i viškovi taj odnos sasvim drugačiji te su one na 85 posto na prvom stupu i imaju bitno izdašnije potpore. I to govori koliko je Hrvatskoj važno zadržati izravna plaćanja iz prvoga stupa ZPP-a iz kojeg dolazi i vinska omotnica“, rekla je Marković. Osvrnula se i na pitanje nepoštene trgovačke prakse i pitanje proizvođačkih organizacija te je istaknula veliki potencijal Hrvatske i kroz kratke lance opskrbe.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije zahvalio je zastupnici Petir na dosadašnjoj suradnji i pokroviteljstvu nad ovogodišnjom Sabatinom te se složio s njom da pitanje pojednostavljenja administracije za poljoprivrednike, lakši pristup financiranju i udruživanje poljoprivrednika trebaju biti imperativ.

Osim znanstveno-stručnih predavanja, radionica i panela, sudionici Sabatine sudjelovali su u studijskom obilasku primoštenskog vinogorja. Obišli su vinograde Bucavac te „Kamene čipke“, zatim OPG Radoslava Županovića u Kruševu koji je ove godine nagrađen poveljom „Zlatan Plenković“ za mladog vinogradara/vinara, dok su u Primoštenu Burnji razgledali etno selo Jurlinove dvore. (agrobiz.vecernji.hr)


ENO-GASTRO poklon paketi 2017/ 2018.

ENO-GASTRO , gotovi paketi 2017.made-in-croatia.com.hr
foto:

 

  

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.