Made-in-Croatia-vijesti o vinima


VIJESTI - hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo08.prosinca 2016.
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO
Vinogradari zadovoljni ovogodišnjom berbom


vinogradari-martinje

Unatoč lošim vremenskim nepogodama koje su ove godine u više navrata pogodile vinogradarska područja na kraju je sve dobro ispalo a vinogradari su zadovoljni berbom. Istina grožđa je manje ali je zato izvrsna kvaliteta te se očekuju i vrsna kakvoća ovogodišnjih vina.


Iz Udruge vinara i vinogradara Grozd i više su nego zadovoljni urodom te je za očekivati da će iz njihovih bačvi uskoro početi izlaziti dobra kapljica. Prošlogodišnja berba ocijenjena je kao jedna od najboljih u proteklih 10 godina, no za ovogodišnju mnogi tj. većina vinogradara vinogorja Vukomeričkih gorica reći će da je više nego dobra, odlična, čak i natprosječna što se tiče količine uroda“, kaže predsjednik Udruge Vlado Mikulčić.
Berba je krenula sredinom rujna branjem ranijih sorti i zahvaljujući idealnim vremenskim prilikama potrajala je do kraja mjeseca. Neki vinogradari rajnski rizling i graševinu brali su početkom listopada. Mikulčić ističe kako je ove godine bolja i kvaliteta grožđa jer ima idealan odnos šećera i kiselina.

„Lanjska berba imala je jake, visoke šećere, a slabije kiseline dok je kvaliteta ovogodišnjeg grožđa znatno bolja nego lani i odlikuje se izbalansiranim količinama šećera i kiselina. Uzdajući se u educiranost i do sada  pokazana stečena znanja iz podrumarstva velikogoričkih vinogradara i vinara za nadati se da će se već ove godine i tijekom iduće ponovo piti vrlo dobra i odlična vina iz Vukomeričkih gorica“, poručio je Mikulčić.


POKLON PAKETI-eno proizvodi

U Kutjevu grožđe je obrano s vlastitih i s kooperantskih površina, ukupno 5 milijuna kilograma ( 2 milijuna od kooperanata i oko 3 milijuna kilograma iz vlastitih nasada).

Ova godina po količini grožđa podsjeća na 2013., dok je po kvaliteti slična 2012.-oj. Vina su puno bolja nego lani. Grožđa je u vinogradu količinski bilo malo manje, ali je zato kvaliteta puno bolja", zadovoljan je Ivan Marinclin, glavni enolog u Kutjevu d.d.
Oko hektar traminca na lokalitetu Hrnjevac, na oko 410 metara nadmorske visine, ostavljeno je za ledenu berbu, odnosno vina iz neke od kategorije predikata.U vinogradima , nakon proslavljenog Marinja -obilježava pretvaranje mošta u vino, slijedi zatišje od mjesec dana nakon čega kreću radovi kao što je rezidba, popravak armatura, ali i sadnja novih površina jer na temelju EU natječaja Kutjevu d.d. predstoji obnavljanje 120 hektara vinograda što mora biti odrađeno do 2018. godine.


Održana Sabatina 2016.

Međunarodna Sabatina 2016, koja je početkom studenog u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u Neumu okupila tristotinjak vinara iz Hrvatske, BIH, te Srbije, Slovenije, Italije i Crne Gore, okončana je proglašenjem šampionskih vina.
Kako je istaknuto u Neumu, Sabatinom težaci, vinogradari i vinari obilježavaju završetak berbe grožđa.
Vrhunac Sabatine je ocjenjivanje vina a ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih stručnjaka enologa, nije imao nimalo lagan zadataka među 364 uzorka vrhunskih vina odabrati najbolja buteljirana vina, otvorena vina te jaka alkoholna pića. Ocjenjivala se boja, bistrina, okus i miris te izgled i pakiranje vina.

Nagrađena vina

Ukupni šampion Sabatine 2016 je vino Traminac izborna berba bobica 2012, IloČki podrumi Ilok.
Šampioni Plavac su DingaČ 2015, Pelješki vinogradar, Anto Palihnić iz Kune Pelješke te DingaČ 2011 Matuško vina Potomje. Šampion među bjelim vinima je Trijumf Baririque 2012 vinarije Aleksandrović it Topole-Srbija, dok je šampion crnih vina Vranac Andrija 2013, podrumi Andrija Čitluk.

U kategoriji jakih alkoholnih pića šampionom je proglašen Limuncello Premium Kapornica Zagreb.

Po ocjeni ocjenjivačkog suda, šampion izgleda proizvoda je Model 2013 Vinarija Lipovac sa Cetinja-Crna Gora, dok je pak najbolje zadružno vino DingaČ selekcija 2008 vinarije PZ DingaČ Potomje. Među otvorenim vinima za najbolje crno vino proglašen je Merlot 2015 vinarije Škaulj Nadin, dok je najbolje otvoreno bijelo vino Žilavka Zdenka Milasa iz Ljubuškog. Najbolje mlado bijelo vino je Chardonnay Stjepana Vučemilovića a mlado crno vino je Syrah PZ Maslina i vino iz Polače.

Piti ćemo dobra vina, kazao je predsjednik skupštine Zadružnog saveza Dalmacije, Želimir Bašić.
- Mlada vina iz 2016 godine koja smo kušali i ocjenjivali imaju perspektivu i sigurno ćemo ih moći izvoziti, kazao je Bašić.hrvatske vineske regije,vina i vinari OVDJE


made-in-croatia.com.hr
foto:


  ARHIV-vijesti vina

 

 

HRVATSKE VINSKE CESTECROATIAN WINR ROADS
 
VIJESTI - arhiv
hrvatsko vinarstvo
 
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.