Made-in-Croatia, poslovne vijesti


16.lipnja 2016.
REGISTRIRAN NA EU RAZINI
Zagorski puran zaštićen na zajedničkom EU tržišru

zagorski puran

Europska komisija odobrila je u utorak 14.lipnja registraciju zagorskog purana zaštićenom oznakom zemljopisnog porijekla, čime je taj specijalitet postao jedanaesti hrvatski proizvod s europskom zaštićenom oznakom.

U porupku je još 7 hrvatskih proizvoda koji čekaju svoju registraciju na jedinstvenom tržištu EU.

– Uvijek je ohrabrujuće vidjeti kada visokokvalitetni prehrambeni proizvodi iz Europe dobiju priznanje koje zaslužuju. Oznakama zemljopisnog podrijetla dobivaju dodatnu vrijednost, od čega koristi imaju europski poljoprivrednici i proizvođači hrane – rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan. U objavi u Službenom listu EU objašnjava se da, “zbog ispaše i slobodnog kretanja na otvorenom području te rasta u skladu s prirodnim ritmom”, zagorski puran “ima veći udio masti u mišićima” pa je sočniji i “mekane žvakaće konzistencije u odnosu na hibridne pasmine purana”.

Prethodno registriranih deset hrvatskih specijaliteta su: dalmatinski pršut, drniški pršut, istarski pršut, krčki pršut, lički krumpir, baranjski kulen, ogulinski kiseli kupus/zelje, poljički soparnik, ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres i neretvanska mandarina. Oni koji još čekaju registraciju su: šoltansko maslinovo ulje, korčulansko maslinovo ulje, paška janjetina, istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje, krčko maslinovo ulje, slavonski kulen/kulin i varaždinsko zelje.      

Proces zaštite zagorskog purana

Proces zaštite naziva „Zagorski puran“ (ZOZP) započeo je u srpnju 2010. godine, kada je PZ „Puran zagorskih brega“ podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Zagorski puran“. Ministarstvo poljoprivrede je u studenom 2011. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „Zagorski puran“ postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U svibnju 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Zagorski puran“ na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „Zagorski puran“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. 


Zaštita proizvoda „Zagorski puran“ temelji se na ugledu koji je stekao radi kakvoće mesa. Sačuvani brojni povijesni zapisi koji govore o ugledu proizvoda „Zagorski puran“ dokazuju povezanost proizvoda čija se kakvoća mesa temelji na metodi slobodnog uzgoja na otvorenom, sa zemljopisnim područjem uzgoja Hrvatskim zagorjem. "Zagorski puran" je proizvod koji se dobiva klanjem životinja (peradi) autohtone hrvatske pasmine zagorski puran starosti od 6 do 8 mjeseci koji su uzgojeni metodom slobodnog uzgoja (ispašom) na otvorenom. Proizvodnja „Zagorskog purana“ odvija se na zemljopisnom području Hrvatskog zagorja koje obuhvaća cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom odnosno općine Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica. Meso „Zagorskog purana“ konzumira se isključivo termički obrađeno. Meso je izrazito sočno, zbog većeg udjela masti u mišićima i mekane je žvakaće konzistencije. Umjerenog je i ugodnog mirisa i okusa karakterističnog za termički obrađeno meso bez nepoželjnih stranih primjesa. Meso termički obrađenih prsiju je bijele boje dok je meso zabatka smeđe boje.

„Zagorski puran“ je proizvod koji se uvijek konzumirao u posebnim prigodama te se i danas konzumira tijekom blagdanskih i obiteljskih proslava najčešće kao božićna i/ili uskršnja pečenka.

hrvatski gastronomski specijlitet PURICA S MLINCIMA

EU oznaka zemljopisnog podrijetla  
EU certifikat,zemljopisno podrijetlo  


vecernji.hr/made-in-croatia.com.hr
foto: zagorskipuran.hr

vezana objava

Nakon Kranjske kobasice, Istarskog terana i pršuta Slovenci svojataju i Varaždinsko zelje. 

Europski povjerenik za poljoprivredu: Nači ćemo rješenje za naziv teran će uvažiti interese Hrvatske

gastro proizvodi OVDJE

svi hrvatski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla OVDJE


 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.