SPINAT, SPINACIA OLERACEA L.
Spinat obnavlja krv

 


To povrce djeluje kao stimulator rada jetre, mokracnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijetoterapijama
Pise Ivan LESINGER
Spinat (Spinacia oleracea L.) pripada obitelji lobode (Familiae Chenopodiaceae). Prirodni je antianemik, detoksikant, dijetik, diuretik, febrifug, hipoglikemik, karminativ, laksativ i stimulans. Druga imena spinata su spanac, spinac, spinjaca, zelje; engleski naziv mu je Spinach, francuski Epinard, njemacki Spinat, slovenski spinaca, srpski spanac, a talijanski spinacio comune.
Spinat je u svijetu proslavio popularni Popaj, junak crtanih filmova, koji je uz pomoc spinata pobješivao svoje najljuce protivnike. U nasim primorskim krajevima spinat ima stoljetnu tradiciju u uzgoju kao i u samoj uporabi. U Francuskoj spinat nazivaju metla zeluca.
Inace spinat je jednogodisnja do dvogodisnja biljka sa socnim listovima zelene boje. Cvjetovi cine klas, a cvjeta od svibnja do srpnja. Bez narocitog je mirisa i ugodnog, malo gorkastog okusa. Uzgaja se u vrtovima i na poljima. Beru se mladi listovi spinata za pripremu variva, kao i sjeme kojeg susimo i pohranjujemo za uporabu.
Spinat je poznat kao povrce koje jaca i daje snagu covjeku pa je zbog velike kolicine minerala, vitamina i karotina vrlo prikladan i koristan za lijecenje anemije, bilo da se koristi u vidu caja ili za jelo.
Sjeme dobar laksativ
Spinat sadrzi veliki postotak zeljeza, sto je vazno za covjeka jer utjece na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelesaca. U spinatu su pronašeni i saponini te sekretin, tvari koje poticu rad zlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na laksu probavljivost i brze primanje vrijednih sastojaka. Kod dojencadi i djece preporuca se konzumacija spinata s mlijekom, sto je dobro za rast zahvaljujuci velikoj kolicini karotina. Spinat potice i izlucivanje mokrace iz organizma, zahvaljujuci visokom postotku kalija, pa se zbog toga preporucuje kod oboljenja mokracnih organa i srca jer povoljno djeluje na te funkcije, a ujedno im olaksava i rad. Spinat rasterecuje srce i bubrege, a ujedno i snizava tlak. Pojacava rad gusterace i probave zahvaljujuci sekretinu.
Sjeme spinata je dobar laksativ te se rabi za lijecenje zatvora i konstiapcije, kao i kod upala jetre ili kod zutice. Rekonvalescentima i trudnicama preporucuje se davati spinat s mlijekom zbog velikog sadrzaja minerala i vitamina te folne kiseline. U svakoj ishrani je bitno da ona utjece preventivno na dobro zdravlje, tj. da sprecava najteze bolesti, primjerice rak, a kod samog lijecenja raka preporucuje se dijeta na bazi spinata jer djeluje kao detoksikant organizma. Djeluje i kao stimulator rada jetre, mokracnih organa i probavnih organa. Spinat je nezaobilazan u dijetoterapijama kao namirnica koja blagonaklono djeluje na organe. Zapadna pucka medicina rabi spinat kao: antipiretik, febrifug, hipoglikemik, karminativ, laksativ, za lijecenje kamenaca u urinarnom sustavu, kod nadutosti i nadimanja, slabog rada crijeva i praznjenja crijeva, kod visoke tjelesne temperature tijela, upalnih stanja utrobe crijeva, pluca, i slicno.
Stetna oksalna kiselina
Spinat ima i stetna svojstva. Naime, oksalne kiseline najvise ima u peteljkama i rebrima listova, pa ih prilikom pripremanja treba odstraniti. Stetno djelovanje oksalne kiseline na organizam moze se ublaziti tako da se spinat priprema s mlijekom, jogurtom, kiselim mlijekom i sirom. Oksalna kiselina veze kalcij iz mlijeka i stvara nerastvorivi spoj kalcijev oksalat koji organizam izlucuje. Nitrati podlijezu brzoj oksidaciji (nastaju stetni oksidirajuci nitrati - nitrozamini koji su karcinogeni) te je potrebno spinat uvijek uzimati svjeze ubran i pripremljen.
Stoga spinat ne smiju konzumirati bubrezni bolesnici jer se kristalicima oksalne kiseline mogu zacepiti bubrezni kanali. Kontraindiciran je i kod bolesti gihta, artritisa i reume, jer sadrzi dosta mokracne i purinske kiseline, a ne smiju ga uzimati ni osobe koje imaju kamence u zuci ili bubregu, tj. mjehuru. Mešutim, ni zdravim osobama se ne preporuca konzumiranje vecih kolicina spinata, osobito kad je rijec o dojencadi. Nitrati u kuhanom spinatu mogu se fermentacijom, cak i u hladnjaku, pretvoriti u opasne nitrate pa su poznata trovanja s odstajalim spinatom. Drugim rijecima spinat se priprema samo u onim kolicinama koje ce se odmah potrositi.   Ljekoviti sadrzaj

Sto grama spinata ima 92 kj ili 22 kal. Sadrzi 2.2 posto bjelancevina, 3,9 posto ugljikohidrata i 0,3 posto masti, oko 1.400 mg minerala, a od toga 572 mg kalija, 81 mg kalcija, 56 mg magnezija, natrija 55 mg, fosfora 47 mg, zeljeza 3 mg. Sadrzi takošer mikroelemente, mangan, bakar, cink, kobalt, fluor, jod, vitamin C, karotin, vitamine B kompleksa, nijacin, sirovu celulozu, oksalnu, mokracnu i puritinsku kiselinu, saponin, sekretin.

ČAJ ZA BOLJI RAD JETRE

1 saka sjeckanog spinata, 2 dl vode.
Uputa za pripremu: Spinatu odstranimo peteljke i prelijemo kipucom vodom, poklopimo da odstoji 1 sat i procijedimo.
Uputa za uporabu: Pijemo u gutljajima zaslašeno medom 2-3 puta na dan. Ovaj caj se preporuca kod bolesti mjehura, jer olaksava bolove i potice izlucivanje mokrace. Osobe s oboljelom jetrom i probavnim organima neka ga uzimaju 3 puta u toku dana.

ČAJ PROTIV ZATVORA

10 g sjemena spinata, 2 dl vode.
Uputa za pripremu: Sjeme spinata kuhamo 2-3 minute i poklopimo da odstoji 2 sata te procijedimo.
Uputa za uporabu: Čaj pijemo poslije jela u tri navrata.

IZ KULINARSTVA

Salata od spinata

250 g mladog spinata, 2 narance, 1 jabuka, 2 zlice jabucnog octa,
3 zlice maslinovog ulja, secer, sol, papar, dvopek.
Uputa za pripremu: mlade listove spinata dobro operemo i narezemo Narancu ogulimo i narezemo na ploske, takošer i jabuku na tanke ploske. U zdjeli izmijesamo sve zacine dodajmo narezani spinat, narance i jabuku.

Pravilno kuhanje

Spinat treba kuhati na pari ili u malo vode. Kuha se 5-6 minuta, a vodu obavezno treba bacati te spinat pripremati samo prema receptu.
Novi list (www.novilist.hr)

 

 



 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Marketing

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.