poslovne vijesti


14.listopada 2015.
PRVA HRVATSKO - SLOVENSKA REGISTRACIJA 
Istarski /Istrski pršut zaštićen na zajedničkom EU tržištu

Istraski pršut zaštičen na zajedničkom EU tržištu
Istarski pršut koji je u Bruxelles po oznaku zaštite izvornosti za ukupno zajedničko tržište Europske unije stigao još 4. listopada 2012. konačno je ishodio traženu registraciju. Međutim, ne samostalno nego je nađeno kompromisno rješenje sa Slovenijom, odnosno dogovoren je dvostruki naziv pa će ubuduće nositi EU oznaku izvornosti  kao Istarski/Istrski pršut.
Ovo je ujedno prva zajednička zaštita sa Slovenijom proizvoda koji se proizvodu u obje zemlje.

Razlog tome je veto koji je Slovenija uložila 2013. osporavajući Hrvatskoj pravo samostalne zaštite jer i ona u svojim državnim okvirima posjeduje, premda površinom mali, jedan dio poluotoka Istre.

Iako je sa Slovencima postignut kompromis oko dvostrukog imena pršuta na EU oznaci izvornosti hrvatskim pršutarima iz Istre ipak ostaje veliki motiv za zadovoljstvo. Naime, kako su oni pokrenuli cjelovit postupak i izradili vrlo opsežnu dokumentaciju slovenski proizvođači koji na svoje pršute žele staviti ovu novu oznaku morat će ispuniti jedan ključni uvjet. A to je da sirovina za pršut mora potjecati iz definiranog hrvatskog područja kako je to precizirano u popratnoj dokumentaciji.   

Službenom listu Europske unije, L 267/1 od 14. listopada 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/1840 od 07. listopada 2015.  o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla(„ISTARSKI PRŠUT“ /“ISTRSKI PRŠUT“ (ZOI)).

Ministarstvo poljoprivrede RH koje je za udrugu Istarski pršutari pred Europskom komisijom obavljalo poslove oko ishođenja registracije izvijestilo je kako je oznaka izvornosti dobivena 7. listopada ove godine, no u službenim tiskovinama EK objavljena je tek danas. U bazi podataka EK o podnesenim zahtjevima za registraciju (DOOR) oznake izvornosti, zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijaliteti  kao i odobrenim oznakama nalazi se ukupno 18 hrvatskih proizvoda.

Oznaku izvornosti već su dobili Ogulinski kiseli kupus,Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina, a zemljopisnog podrijetla Krčki pršut, Baranjski kulen i Lički krumpir. Prvi je oznaku dobio Krčki pršut 14. travnja 2015. pa će se taj dan ubuduće obilježavati kao  Dan autohtonih proizvoda u RH. DOOR baza međutim i danas otkriva jedan znakovit i porazan podatak za hrvatsku diplomaciju. Iako je RH članica EU već dvije godine i dva i pol mjeseca o dostavljenim zahtjevima i odobrenim oznakama podatke je moguće isčitavati na svim službenim jezicima Unije, osim na hrvatskom.

Opis sirovine  
'Istarski pršut'/'Istrski pršut' se proizvodi od butova svinja potomaka roditelja plemenitih pasmina i njihovih križanaca, osim pietrena i njegovih križanaca. Prosječna tjelesna masa svinja kod klanja mora biti veća od 160 kg žive vage, a svinje moraju biti stare najmanje devet mjeseci. S butova se skida koža s potkožnim tkivom. Masa obrađenih butova mora biti veća od 13 kg.

Opis gotovog proizvoda 
'Istarski pršut'/'Istrski pršut' je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja, podvrgnut procesima sušenja i zrenja koji traju najmanje 12 mjeseci. Ukupno razdoblje proizvodnje 'Istarskog pršuta '/' Istrskog pršuta' od početka soljenja do kraja zrenja traje najmanje 12 mjeseci za butove koji su u fazi soljenja imali masu do 16 kilograma (svježi but). Za butove koji su u fazi soljenja imali masu veću od 16 kilograma (svježi but) razdoblje od početka soljenja do kraja zrenja mora trajati najmanje 15 mjeseci. 'Istarski pršut'/'Istrski pršut' je izduženog oblika jer sadrži i zdjelične kosti. Mišićno tkivo na presjeku ima jednoličnu ružičasto-crvenu boju, a masno tkivo mora biti bijele boje. 'Istarski pršut'/'Istrski pršut' je karakterističnog izrazitog mirisa na osušeno zrelo svinjsko meso i začinsko bilje, te umjereno slanog okusa. Masa 'Istarskog pršuta'/'Istrskog pršuta' u trenutku stavljanja na tržište mora iznositi najmanje 7 kg.

 Područje proizvodnje:
Sve faze proizvodnje 'Istarskog pršuta'/'Istrskog pršuta', od soljenja i prešanja, preko sušenja i zrenja do gotovog proizvoda, moraju se odvijati unutar zemljopisnog područja  hrvatskog  i slovenskog dijela poluotoka Istre.

Stavljanje na tržište 
Po završetku faze zrenja, na pršute za koje je kontrolom utvrđena sukladnost sa specifikacijom,  nanosi se vrući žig koji se sastoji od zajedničkog žiga, koji je jedinstven za cijelo područje proizvodnje 'Istarskog pršuta'/'Istrskog pršuta', i numeričke oznake proizvođača. U nastavku je prikazan izgled zajedničkog žiga.


poslovni.hr/ made-in-croatia.com.hr

 

gastro proizvodi OVDJE 

  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.