Made-in-Croatia-vijesti o vinima


VIJESTI - hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo



14.svibnja 2018.
SAJAMSKA MANIFESTACIJA
25. Vinistra okupila u Poreču vinski svijet

25.vinistra


Vinistra , izložba vina i vinarske opreme koja se održavala od 11. do 13. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika, svoje 25. izdanje zaključila je s rekordnim brojem posjetitelja. A kako i neće kada su svi koji nešto znače na vinskoj sceni Hrvatske pohodili ovu najveću regionalnu manifestaciju u čast dobre vinske kapljice. Ali ne samo oni. Bio je to društveni događaj i mjesto ležernih susreta. Na njoj se kao i uvijek moglo vidjeti šaroliko društvo. Bio je tu pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, istarski župan Valter Flego, gradonačelnici Poreča, Pule i Zagreba, Loris Peršurić, Boris Miletić i Milan Bandić. Mnogobrojni poduzetnici poput Danka Končara sa suradnicima, čelni ljudi medijskih kuća i mnogi drugi koji su naprosto uživali u bogatome programu.

Osim degustacija vina, maslinova ulja i ponekih žestica, u popratnom djelu održano je niz raznih prezentacija i degustacija sljubljivanja istarskih delicija s vinima. U petak su tako poznati dvojac sommeliera Emil Perdec i Krešimir Mikinac održali radionicu na kojoj su prezentirali sedam zalogajčića s tartufima u kombinaciji s vrhunskim kapljicama domaćih vinara.

Veliki interes bio je i za radionicu koju je vodio moderator Davor Šišović, a na kojoj su se mnogi oduševili spoznajom na koji način spojiti zrele istarske sireve uz macelirane istarske malvazije. Za razliku od njih, Plava Laguna Gourment show donio je pak iznenađenje iz središta Hrvatskog zagorja. Skuta sa bućinim uljem i confitiranim pačjim prsima, krem juha od kukuruza s orahovim uljem, svinjski file s vrganjima, sve popraćeno mnoštvom zelenog povrća i slasticama za kraj, predstavili su nagrađivani restoran zagorskog hotela Villa Magdalena i chef Mislav Božić. Među gostima koji su probali sve te delicije bili su i devet švicarskih novinara i blogera koji su naprosto bili oduševljeni naizgled nespojivom zagorskom kuhinjom i istarskih vina (glasistre)




VINISTRA OTVORENA 11.SVIBNJA

Otvorenjem 25. Vinistre u petak 11.svibnja Poreč je postao centar vinskog svijeta. Istarski vinari rade izvrsno pa se o njihovim vinima priča se i preko bare, a ove se godine, uz rekordan broj vinara i butelja, očekuje i rekordna posjećenost. U Poreču se zbog Vinistre čini kao da je vrhunac sezone. Trud, rad i upornost stvorili su vinsku regiju koja može još rasti , piše poslovni.hr.

Vinistra je počela prije 25 godina po istrijanski - škrbno i skromno, ali s puno entuzijazma, sigurnosti i u uvjerenju da radimo dobar posao. Zahvaljujem se ljudima koji su imali tu viziju i hrabrost da prije četvrt stoljeća krenemo prema ovakvoj današnjoj Vinistri koja je postala zaštitni znak Poreča i Istre. Nećemo tu stati. Zbog toga u suradnji s vinarima radimo Strategiju razvoja istarskog vinarstva do 2030., koja predstavlja veliki iskorak za razvoj vinogradarstva i vinarstva“, istaknuo je Valter Flego, župan Istarske županije na svečanom otvoranju jubilarne 25. Vinistre.

„Ovih 25 godina održavanja Vinistre istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu. Uspjeli smo od njega kreirati prepoznatljiv istarski brend, koji odražava našu tradiciju, kulturu i životni stil. S ponosom mogu reći da smo postali jedna od najpoznatijih europskih vinskih regija, a za to je trebalo puno rada, truda, ljubavi, strasti, ali i  znanja i iskustva“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na svečanom otvorenju najveće regionalne vinske manifestacije u porečkoj dvorani Žatika.



POREČ I VINISTRA SE VOLE


„Poreč i Vinistra se vole i sretan sam kad vidim da je ova naša dvorana prepuna. Vinistra je uspjela uspostaviti sinergiju eno - gastro ponude i turizma i to je razlog zbog kojeg ova manifestacija svake godine bilježi rekorde, a uvjeren sam da će to biti i ove godine. Poreč u ova tri dana postaje centar svijeta i živimo kao u špici sezone“, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča. Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede istaknuo je kako Ministarstvo intenzivno radi na novom Zakonu o vinu i uvjeren je da će njime biti zadovoljni oni na koje se on odnosi, a na novi zakon osvrnuo se  i Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo koji je kazao kako Komora preko Udruženja za vinarstvo na čelu s Gianfrancom Kozlovićem aktivno sudjeluje u njegovoj izradi. Kovačević je dodao kako je Istra druga županija po proizvodnji vina.


„Na više od tri tisuće hektara proizvodi se oko 17 posto od ukupne hrvatske proizvodnje vina. S druge strane Udruga Vinistra koja okuplja više od 100 proizvođača, primjer je najbolje organizirane vinarske i vinogradarske udruge u Hrvatskoj i nadamo se da će se taj model kojeg ovdje promovirate moći prenijeti i na ostale udruge koji okupljaju proizvođače“, zaključio je Kovačević. Nikola Benvenuti u ime Vinistre Istarskoj je županiji uručio posebnu zahvalu za dugogodišnje partnerstvo u razvoju vina u Istri, a posebna priznanja za iznimni doprinos suvremenom istarskom vinarstvu Gradu Poreču, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ministarstvu poljoprivrede.


hrvatske vineske regije,vina i vinari OVDJE

 

slobodnadalmacija/glasistre / made-in-croatia.com.hr
foto:


  ARHIV-vijesti vina

 

 

HRVATSKE VINSKE CESTE



CROATIAN WINR ROADS
 
VIJESTI - arhiv
hrvatsko vinarstvo
 
 
  Isprintaj Proslijedi  

Home | Hrvatski proizvodi | Hrvatski suveniri | Hrvatske vinske ceste | Hrvatski maslinari | Hrvatski inovatori | Zdrava hrana | Hrvatska glazba | Ostalo | Linkovi | Kontakt

Copyright 2007 PPR. All rights reserved.
Reproduction or copying of images is prohibited.